Проблемите със "Старлайнър" отлагат следващата пилотирана мисия на НАСА към МКС

Gettyimages
share

Американската космическа агенция НАСА отлага с около един месец планирано изстрелване на астронавти до Международната космическа станция заради проблемите с капсулата "Старлайнър" на компанията "Боинг", предадоха осведомителните агенции, като цитираха разпространено съобщение.

Инженерите искат да има повече време, за да анализират неизправностите, възникнали на кораба, който остава скачен с орбиталната станция.

Мисията, която по първоначални план трябваше да поеме на 18 август към космическата станция с кораба "Дракон" на "Спейс Екс", няма да бъде изстреляна преди 24 септември, казаха от НАСА.

НАСА все още не може да обяви кога ще се върнат на Земята астронавтите с капсулата "Старлайнър"

Това ще даде повече време да се обмислят възможностите за завръщането на "Старлайнър", допълват от американската космическа агенция, цитирани от БНТ.

Космическият кораб беше изстрелян през юни с двама астронавти на борда към МКС - тестова мисия, която се изисква преди НАСА да сертифицира капсулата за рутинни полети на астронавти. "Старлайнър" трябва да се използва като алтернатива на капсулата "Дракон" на "Спейс Екс".

Първоначално беше планирано мисията на "капсулата на "Боинг" да продължи осем дни, но беше удължена заради редица проблеми, възникнали със задвижващата система, които компанията и НАСА се опитват да отстранят, припомня Ройтерс. Те поставиха под въпрос способността на "Старлайнър" да върне безопасно на Земята своя екипаж - астронавтите ветерани на НАСА Буч Уилмор и Суни Уилямс.

НАСА проучва вариант те да се приберат с кораба "Дракон" на "Спейс Екс".

"Не са взети никакви решения относно завръщането на "Старлайнър", се казва в разпространеното изявление на НАСА.

Водещи новини

Още новини