Космическата капсула "Старлайнър" беше изстреляна на ключов пробен полет в орбита

  • 20 май 2022 07:39

  • 1660
  • 0
Космическата капсула "Старлайнър" беше изстреляна на ключов пробен полет в орбита
© Getty Images

Новата космическа капсула на „Боинг“ – „Старлайнър“, беше изстреляна без пътници на изпитателен полет към Международната космическа станция Целта е да осигури на компанията така необходимия успех след повече от двугодишно отлагане и стрували скъпо инженерни неуспехи, предадоха световните агенции.

Капсулата „CST-100 Starliner“  беше изстреляна малко преди 19 ч. местно време (23:00 ч. по Гринуич снощи) от космодрума в Кейп Канаверал във Флорида. Тя беше изведена в орбита от ракета носител „Атлас V“.

Около 30 минути след излитането „Старлайнър“ достигна планираната предварителна орбита, след като се отдели от ракетата „Атлас V“ и полетя със собствена мощност  към траектория, по която да достигне МКС.

Точно в този момент при предишния тестов полет в края на 2019 г. софтуерен проблем осуети възможността космическият апарат да достигне космическата станция. 

Капсулата "Старлайнър" ще направи нов опит да достигне МКС в средата на май

Ако всичко върви по план, капсулата ще пристигне на МКС след около 24 часа и тази вечер ще се скачи с нея в орбита над около 400 километра над Земята.

Капсулата на „Боинг“ ще прекара 4 до 5 дни прикрепена към МКС, преди да се отдели от нея и да се върне на Земята. Тя ще се приземи с парашутно кацане, омекотено от въздушни възглавници, в пустинята Уайт сендс в щата Ню Мексико.

Успешна мисия на „Старлайнър“ ще бъде голяма стъпка към осигуряването на второ надеждно средство на НАСА за превоз на астронавти до и от МКС.

Весела Найденова
1660 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини