Общо 8,5 милиона устройства, работещи на Windows, са били засегнати от глобалния срив вчера

Gettyimages
share

Общо 8,5 милиона устройства, работещи на "Уиндоус" (Windows), са били засегнати от глобалния технологичен срив, който засегна вчера авиокомпании, банки, медии и фирми по целия свят, съобщава БТА, като се позова на високопоставен представител на американската компания "Майкрософт" (Microsoft), разработила тази операционна система.

Дейвид Уестън, който отговаря в "Майкрософт" за киберсигурността, посочи днес това число. Засегнатите 8,5 милиона устройства са по-малко от 1 процент от всички, които работят на "Уиндоус", уточни той.

Уестън коментира, че такъв сериозен срив се случва рядко, но "показва нагледно взаимносвързания характер на нашата широка екосистема".

Светът бавно се възстановява след глобалния хаос

Хаосът бе причинен от дефектен ъпдейт на софтуер на американската компания за киберсигурност "КраудСтрайк" (CrowdStrike).

Държавни агенции и "КрайдСтрайк" предупредиха, че измамници, представящи се за служители на компанията или други специалисти, се опитват да откраднат пари от хора по целия свят, като уж им предложат помощ.

По последни данни днес вече са били анулирани повече от 1500 полета - по-малко от вчера, когато общият брой надхвърли 5100, посочва АП.

 

Водещи новини

Още новини