Илон Мъск изстреля най-голямата ракета в света за 4-ти път

Getty Images, архив
share

SpaceX изстреля за четвърти път най-голямата и мощна ракета в света - Starship. Тя стартира от космодрума Starbase в Южен Тексас.

Starship е висок 122 метра и се състои от две степени. Първата е ускорител с 33 ракетни двигатели, наречен Super Heavy. Втората е космическия кораб Starship с 6 агрегата. И двете степени ще могат да се приземяват обратно и да се използват многократно. Горивото е метан и течен кислород, теглото му преди излитане е 4500 метрични тона.

В началото на полета един от 33-те двигатели отказа, но това не се отрази негативно на полета. 3 минути след началото на полета двете степени извършиха "горещо разделяне" по план на 80 километра надморска височина. 7 минути след началото на полета първата степен на Starship извърши успешно приводняване във водите на Мексиканския залив. Ракетата активира 3 от 33-те си двигателя и намали скоростта до 80 км/ч, за да кацне успешно.

Горивото е метан и течен кислород. Сместа позволява производството ѝ да се осъществява и извън планетата ни. Така Starship ще може да излита от Марс към Земята.

Първите три мисии на Starship стартираха от Starbase през април 2023 г., ноември 2023 г. и март 2024 г. Всяка следваща е по-успешна. Дебютният полет приключи само 4 минути след излитането, тъй като двете степени на Starship не успяха да се разделят, както беше планирано, и SpaceX нареди контролирана детонация, припомня dir.bg. 

Starship постигна етапно разделяне при Полет 2, което продължи около 8 минути. Полет 3 отбеляза още по-голям скок. Изстрелването и разделянето бе напълно успешно, а мисията приключи около 50 минути след старта с разпадането на кораба при повторното му навлизане в земната атмосфера.

Изстреляха успешно космическия кораб Starship на Мъск от третия опит

При Полет 4 ускорителят Super Heavy трябва да запали отново някои от двигателите си и да се върне към Мексиканския залив за "меко приводняване", за да симулира кацане, което иначе би било на сушата.

Междувременно, Starship ще се насочи към Индийския океан, за да направи втори опит да оцелее при силната топлина на атмосферното влизане. Ракетата е покрита със стотици малки черни плочки, предназначени да я предпазват от екстремната топлина, която трябва да понесе при "гмуркането" през земната атмосфера с хиперзвукова скорост. Приводняването е планирано за регион в близост до западния бряг на Австралия.

SpaceX гледа на Starship като на ракетата, която може да позволи колонизацията на Марс и Луната. Ако всичко върви по план, апаратът ще стане част от лунните мисии "Артемида" на НАСА само след 2 години.

Голям интерес към проекта има и от Пентагона.

Starship ще може да извежда нови по-способни разузнавателни спътници, военни съзвездия от малки сателити и дори да участва в снабдяването на армията, кацайки на всяка точка на планетата до час след изстрелването си. Starship може да се ползва многократно. Ракетата е способна да достави 150 тона полезен товар на ниска околоземна орбита. Това е около 6 пъти повече от Falcon 9 на SpaceX и с около 45 тона повече от най-новата свръх-тежка ракета на НАСА - SLS.

Мъск предостави "пътна карта" за "превръщането на човечеството в многопланетарен вид"

Starship може да откара 100 души до Марс или до Луната. SLS - само 4 до Луната.

Ако се ползва в конфигурация за еднократна употреба, Starship може да достави 250 тона до ниска околоземна орбита. Това е повече от теглото на съветската модулна космическа станция "Мир". Starship е една от много малкото ракети с корпус от стомана. Това допълнително я прави по-лесна и евтина за производство. Към този момент прогнозираната цена на едно изстрелване е 100 милиона долара, но би трябвало тя да спадне.

Астрофизик: Плановете на Мъск да изпрати хора на Марс са опасна илюзия

За развитието на проекта SpaceX отделя около 2 милиарда долара годишно, като се очаква отделените средствата за проекта да са в диапазона 8-15 милиарда долара, когато той е завършен и започне да печели пари.

Водещи новини

Още новини