Мъск оттегли иска си срещу "Оупън ЕйАй"

  • 12 юни 2024 10:29

  • 440
  • 1
Мъск оттегли иска си срещу "Оупън ЕйАй"
© Getty Images

Технологичният милиардер и предприемач Илон Мъск оттегли делото си срещу "Оупън ЕйАй" (OpenAI) преди насроченото изслушване относно искането на създателя на "Чат ДжиПиТи" (ChatGPT) за прекратяване на делото, предаде ДПА.

Мъск, който е собственик на американския производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) и е съосновател на "Оупън ЕйАй" през 2015 г., съди стартъпа за изкуствен интелект, твърдейки, че "Оупън ЕйАй" вече не е компания с нестопанска цел, откакто технологичният гигант "Майкрософт" (Microsoft) е основният бенефициент за изкуствен интелект с милиарди долари финансиране.

Мъск твърди, че "Оупън ЕйАй" и неговия главен изпълнителен директор Сам Олтман, са изоставили първоначалната мисия на стартъпа за разработване на изкуствен интелект в полза на човечеството, а не за печалба, предаде Ройтерс. Според него това нарушава първоначалната декларация за мисията на "Оупън ЕйАй".

От своя страна компанията отхвърли твърденията, като заяви, че никога не е имало официално споразумение в такава форма.

Мъск анонсира нов грандиозен проект, който ще промени изкуствения интелект

Адвокатите на Мъск не посочиха причини за решението му да прекрати делото.

Съоснователите на "Оупън ЕйАй" също повдигнаха обвинения срещу Мъск, твърдейки, че той е търсил "пълен контрол" върху компанията и позицията на главен изпълнителен директор.

В публикацията, която включва имейли от Мъск от времето му в "Оупън ЕйАй", те също казаха, че Мъск е искал компанията да се "слее с "Тесла" през 2018 г.

Технологичният милиардер досега не е коментирал версията на "Оупън ЕйАй" за събитията, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
440 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.12 | 10:53

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини