Мъск предостави "пътна карта" за "превръщането на човечеството в многопланетарен вид"

  • 11 април 2024 14:42

  • 3236
  • 7
Мъск предостави "пътна карта" за "превръщането на човечеството в многопланетарен вид"
© Getty Images, архив

В своя реч пред работници на SpaceX Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, предостави "пътна карта" за колонизацията на Марс и "превръщането на човечеството в многопланетарен вид", пише Ars Technica.

Милиардерът каза, че Falcon 9 е основната ракета-носител за орбитата около Земята, но Starship е превозното средство, което в крайна сметка ще пренесе живота към други светове.

Като най-мощната ракета в света, Starship ще може да превозва огромните полезни товари в орбита, необходими за извършване на широкомащабни мисии на Марс, каза Мъск. Всичко това, за да можем да запазим "светлината на съзнанието" в космоса.

"Имаме нужда от достатъчно хора и достатъчно тонаж на Марс, така че Марс да може да оцелее и да продължи съзнанието, дори ако нещо се случи на Земята", каза Мъск.

За да стане всичко това реалност, трябва да се ускори развитието на Starship.

Астрофизик: Плановете на Мъск да изпрати хора на Марс са опасна илюзия

Следващият тест, каза Мъск на публиката, ще включва кацане на бустера Starship върху "виртуална кула" в океана. След това, в петия тест, SpaceX ще се опита да хване бустера с действителната стартова кула в Starbase. Така ще се потвърдят възможностите за многократна употреба на ракетата.

"Предполагам, че вероятно през следващата година ще имаме Starship за многократна употреба", прогнозира Мъск.

Многократната употреба е ключова. Еднократните ракети не биха могли да извършат големия обем изстрелвания на ракети - според Мъск хиляди кораби на всеки 26 месеца - в орбита и след това към Марс. Досега SpaceX е провела успешно 327 изстрелвания на Falcon, отбелязва Ars. Компанията на Мъск продължава да е единствената имаща практични ракети за многократна употреба.

SpaceX изчислява, че ще трябва да изгради няколко хиляди ракети и да извърши 10 изстрелвания на ден, за да изпрати милиони тонове товари на Марс.

Бившата на Мъск - Граймс: Като стана на 65 г., искам да умра на Марс

"Мисля, че това е доста изпълнимо", каза Мъск. — "Всъщност ние ще направим това".

Разбира се, повече от няколко експерти хвърлиха съмнение върху марсианските амбиции на Мъск. Що се отнася до ракетата Starship, тя все още трябва да докаже, че е годна за мисията на НАСА за кацане на Луната.

Според скептиците колонизацията на Марс е утопия, която едва ли ще се случи в този век. За разлика от това Starship може да има практична военно-икономическа роля. Ракетата може да извежда стотици сателити в земна орбита или да доставяна нов клас шпионски спътници. Военните приложения включват и екстремно бърза логистика на Земята.

Освен това Starship може да се използва за извеждане на нови телескопи и за мисии до Луната. Критиците допълват, че ще минат десетилетия от първото стъпване на човешки крак на Марс до създаването на база за постоянно обитаване там. Изграждането на самодостатъчна колония, която не зависи от доставки на земни товари на вода, кислород и храна няма да е по силите на човечеството, освен ако големите страни не променят рязко приоритетите си към науката, пише dir.bg. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3236 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.05.25 | 07:42

7
❤️ Г­­­о­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­о­­м­­­и­ч­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­­о­­­ч­­­а­к­в­а­­­т ­­-­ X­­­1­8­­.­­­F­U­­­N
Диди

2024.04.13 | 14:01

6
Абсолютен ненормалник ! От такива като него светът върви към катаклизми !
Ху кеърс

2024.04.11 | 15:21

3
Вместо тези ресурси и средства да остават тук тоя идиот е решил да ги изхвърли в космоса. Ще колонизираш Марс може би след 200 години. Е такива са всички заможни дават милярда за глупости , но не и да помагат на хората около тях
Литекс-София

2024.04.12 | 06:14

5
Какви ресурси бе, мало.умник? Всички пари за R&D и полезния товар остават на Земята като заплати за учените, инженерите и доставчиците. В космоса отива една тенекия и купчина пакети. Аман от експерти.
.

2024.04.11 | 22:09

4
Starship g.ăytertainment
Мдаа...

2024.04.11 | 15:03

2
Мъдър човек е този Мъск. Жалко, че доста е надминал времето си и актуалните примитиви, за съжаление доминиращ вид сега, не го разбират.
Диалектика

2024.04.11 | 15:01

1
1-ви закон: "Единство и борба на противоположностите (прави развитието)." - досега човечеството се "бори" със Земята и природата, докато ресурсите започнаха да привършват и климата да се променя. Ако човечеството не си намери в близките 50 год. друг "опонент", то постепенно ще изчезне като вид - случвало се е с други видове и пак закономерно ще се случи. Космосът е такъв безкраен опонент ...

Добави коментар

Водещи новини