„Къде е закодирано Шекспировото“ в Chat GPT – Бил Гейтс очаква отговор на въпроса в следващите 5 години

YouTube
share

Имах привилегията да наблюдавам работата ти в процеса ѝ на развитие и бях доста скептичен. Не очаквах, че Chat GPT ще стане толкова добър. Поразително е. Но ние не разбираме в действителност кодирането. Знаем числата, виждаме как се умножават. Но идеята за това къде е „закодирано“ Шекспировото? Този въпрос задава в подкаста си Unconfuse me филантропът и съосновател на „Майкрософт“ Бил Гейтс на създателя на Chat GPT Сам Алтман.

„Да отговориш на този въпрос е сложно и за самия човешки мозък. Може да се каже, че е идентично и при изкуствения интелект. Съществуват неврони, които са свързани помежду си. Връзките са в непрестанно движение. Няма как да „разрежем“ мозъка и да наблюдаваме еволюцията му. Но можем да го изследваме с рентген. Беше свършена много добра работа по отношение на тълкуването, тя ще продължава и в бъдеще. Смятам, че ще успеем да разберем как функционират тези невронни мрежи, но настоящето ни ниво на разбиране е ниско. Малкото от това, което сме разбрали до момента, обаче, беше много полезно за развитието на технологията. Всички сме мотивирани да разберем истинската същност, извън научното ни любопитство", отговаря той.

Microsoft назначи свой наблюдател в Борда на директорите на OpenAI

„Същото можем да кажем и за теб: къде в мозъка ти е закодиран Шекспир и по какъв начин намира изражение?“, обръща се Алтман към Бил Гейтс.

„В действителност нямаме представа“, казват те почти в един глас.

„Сред всички тези масиви от числа, които би трябвало да можем да изследваме безупречно, да ги наблюдаваме и да направим всевъзможни тестове, все още не знаем“, изказва неудовлетвореността си Алтман.

„Назад в историята, това е често срещано. Някой прави революционно откритие, няма идея какво се случва точно, но то очевидно работи. В процеса, научното разбиране става все задълбочено и има усъвършенстване. В нашия случай, човекът, който конструира GPT-1, горе-долу го направи напълно самостоятелно. Беше впечатляващо, но нямаше никакво дълбоко разбиране за това как или защо работи. След това приложихме сравнителен математически метод и вече можехме да предвидим колко по-добър ще бъде следващият. След това ти съобщихме, че можем да направим демо версия. Бяхме напълно уверени, че ще проработи. Все още не бяхме тренирали модел, но имахме увереността. Направихме няколко опита и придобихме все по-добро научно разбиране на случващото се. Но на първо място, беше следствие от емпирични разултати“, разказва Алтман.

Хаос в OpenAI: какво се случва в компанията, създала ChatGPT?

„През следващите 2 години мултимодалността със сигурност ще бъде от важност. Реч, снимки, в крайна сметка – и видео. Очевидно хората искат това. Пуснахме опция за генериране на снимки и аудио и получихме много по-интензивен от очаквания отзвук. Може би най-важните сфери на прогрес ще се въртят около способността на модела да разсъждава. В момента GPT 4 може да разсъждава само в екстремно лимитирани случаи. Друг важен прогрес ще е този в увеличаване на надеждността на отговорите, които технолгоията дава. От важност ще е и персонализирането (Customizability and personalization). Хората искат коренно различни неща от GPT-4: различни стилове, различни набори от приложения. Ще направим всичко това възможно“, уверен е създателят на Chat GPT.

Водещи новини

Още новини