Мъск за мозъчните импланти: Представете си, ако Стивън Хокинг имаше такъв

Getty Images, архив
share

"Представете си, ако Стивън Хокинг имаше такъв имплант", каза Илон Мъск по повод началото на първите тестове на мозъчни импланти върху хора. 

В сряда стана ясно, че компанията му "Нюралинк" е получила одобрение да започне набиране на доброволци за изпитвания на мозъчен имплант за пациенти с парализа. В профила си в Х (бивш "Туитър") той обяви, че имплантът има потенциал да възстанови пълните двигателни функции на тялото.

Компанията "Нюралинк" на Илон Мъск започва клинични изпитвания на мозъчен имплант за пациенти с парализа

"А в дългосрочен план, "Нюралинк" се надява да играе роля в адресирането и намаляването на цивилизационния риск от изкуствения интелект. Това ще стане като подобри връзката между човек и AI (и между човек и човек) в рамките на няколко пъти", пише Мъск.

"Представете си, ако Стивън Хокинг имаше такъв имплант", допълва той. По-късно пише още, че когато имплант на "Нюралинк" е комбиниран с "роботизирани крайници "Оптимус", решението на Люк Скайуокър става реално". Той има предвид момент от "Междузвездни войни", в който героят получава роботизирана ръка, която управлява с имплант.

Компанията на Мъск "Нюралинк" получи разрешение да тества мозъчните си импланти на хора

Разбира се, всичко това е в много далечно бъдеще. Щом самият Мъск, който е известен с поставянето на нереално кратки срокове, казва, че това са планове в дългосрочен план, действително ще е нужно доста време. Компанията вече има нужните разрешителни за начало на тестовете, но очаквано всичко върви доста по-бавно. Тя вече е с няколко години назад от първоначалните си планове и още дори не е започнала реалните тестове.

Водещи новини

Още новини