Компанията "Нюралинк" на Илон Мъск започва клинични изпитвания на мозъчен имплант за пациенти с парализа

  • 20 септември 2023 12:31

  • 859
  • 0
Компанията "Нюралинк" на Илон Мъск започва клинични изпитвания на мозъчен имплант за пациенти с парализа
© Getty Images

Компанията за мозъчни импланти "Нюралинк" на предприемача Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, обяви, че е получила одобрение да започне набиране на доброволци за изпитвания на мозъчен имплант за пациенти с парализа, предаде Ройтерс.

Хората с парализа вследствие на увреждане на гръбначния стълб или амиотрофична латерална склероза могат да участват в изследването. Не се съобщава колко души ще бъдат включени в тестовете, които ще продължат около шест години.

В проучването ще се използва робот за хирургично поставяне на имплант в област на мозъка, контролираща двигателните умения, заявиха от "Нюралинк". Оттам добавиха, че първоначалната цел е да се даде възможност на хората да управляват мислите си чрез електронни устройства.

Компанията, която по-рано се надяваше да получи одобрение да постави устройството на десет души, е преговаряла за по-малък брой пациенти с Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ, след като регулаторът повиши загрижеността си за безопасността, твърдят настоящи и бивши служители. 

Компанията на Мъск "Нюралинк" получи разрешение да тества мозъчните си импланти на хора

Не е известно полученото одобрение за какъв брой пациенти е, отбелязва Ройтерс. 

Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, има големи амбиции за "Нюралинк", като твърди, че компанията ще улесни хирургическото поставяне на чипове за лечение на заболявания като затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения.

Мъск иска още тази година на човек да бъдат поставени неврологичните импланти

През месец май компанията обяви, че е получила разрешение от Управлението за контрол на храните и лекарствата в САЩ за първото си клинично изпитване върху хора.

Дори и ако се окаже, че устройството на "Нюралинк" е безопасно за употреба при хора, ще е необходимо повече от десетилетие за разрешение за търговска употреба на чипа, казват експерти, цитирани от Ройтерс.

Последвайте канала на

Весела Найденова
859 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини