Anonymous обявиха кибервойна на Русия заради Украйна

Getty (архив)
share

Хакерската групировка Anonymous обяви кибервойна на Русия във връзка с агресията на Москва в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

"Колективът на Anonymous официално обявява война на руското правителство", заявиха от групировката в акаунта си в Туитър. Съобщението е съпроводено с хаштага "Украйна".

 

От групировката също поеха отговорност за атака срещу рускоезичния вариант на сайта на държавната медия на Москва  RT (по-рано Russia Today, смятана за флагман на пропагандата на Кремъл). Към 9 часа и 40 минути българско време сайтът не бе достъпен.

Руските власти обявиха, че през последните два дни са сайтове на институции и големи компании са подложени на безпрецедентен хакерски натиск. "Броят на кибератаките, които сме принудени да отразяваме, се е увеличил драстично. Над една четвърт от нападенията (27%) идват от САЩ", заявиха от Федералната служба за сигурност в Москва.

По-рано Ройтерс съобщи, че министерството на отбраната в Киев е призовало украински хакери да се включат в киберзащитата на важни сайтове на страната  

Газета.ру от своя страна написа, че хакери, работещи за Киев, чрез атаки са събрали 600 000 щатски долара. "Парите са преведени в бюджета на украинските въоръжени сили", добави базираната в Москва медия.

ВОЙНАТА ДЕН 2: Киев гори

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

Водещи новини

Още новини