Крачещият робот "Голямата стъпка" ще представят пред ученици учени от Института по роботика на БАН

pixabay
share

Крачещият робот "Голямата стъпка" ще демонстрират пред ученици по време на пролетната ваканция учени от Института по роботика на БАН.

Той е с два управляеми двигателя и е изграден от минимален брой механични елементи, създадени чрез 3D технология на принтиране, съобщават пресцентъра на БАН.

Пред ученици от първи до пети клас учените ще покажат по-нетрадиционните приложения на "Голямата стъпка". Роботът е създаден от екип на Института и е патентован. Той се придвижва чрез крачене, завива на място около ос през центъра си на тежестта, може от място да тръгне напред и назад, преодолява препятствия и наклони, може дори да изкачва стълби.

Роботът е с приложение в различни области - индустрията, преминаване през труднодостъпни терени по време на спасителни операции, приложения за военни цели, в археологията и други. "Голямата стъпка" намира също така и педагогическо приложение - спомага за когнитивното развитие и логическите способности на децата.

По време на демонстрацията учениците ще могат да се запознаят с технологията на 3D принтирането, да разберат как се програмират лего роботи, както и да управляват "Голямата стъпка". Учените ще покажат на своите малки гости и дронове, създадени от докторанти в Института по роботика. Учениците ще може да посетят днес в 14.30 часа в Института по роботика. Демонстрациите ще се състоят в залата на института, на ул."Акад. Георги Бончев", блок 2.

Водещи новини

Още новини