Споделените работни пространства се радват на нарастващ интерес

Pixabay
share

Споделените работни пространства се радват на нарастващ интерес. Последните проучвания във вид на световна статистика отбелязват наличието на 13 800 споделени работни пространства с тенденция към удвояване до 2020-та година, съобщава БНТ.

Цените в този динамичен сектор са изключително разнообразни. В Ню Йорк, например, те се движат от няколкостотин долара до ... почти нищо, в случай че кафето или ресторанта приютят лаптопа, собственика му и евентуален клиент или сътрудник.

Някои от кафенетата реагират отрицателно на нашествието от хора с лаптопи, които населяват по цели часове помещенията и запълват масите без сериозна консумация. Собствениците реагират като спират безжичния интернет. В конфликтната ситуация, обаче, притежателите на малки ресторанти виждат възможност за развитието на нов тип бизнес-отношения.

Някои стартиращи компании бързо се ориентират в запълването на близо две хиляди заведения за хранене и барове в Ню Йорк, които през активния работния ден остават празни или полупразни. Предложението на една от тях вече е налице: 95 долара месечен абонамент, който осигурява ползване на помещенията и масите, достъп до бърз Wi Fi плюс кафе или чай. Притежателите на членска карта могат да провеждат работни срещи в ресторантите. Първият час от разговорите с гостите им е безплатен, а всеки следващ се таксува по 6 долара.

Възможността за ефективно използване на пространствата във все по-гъсто населените градове се оказва печеливша. През почивката ресторантите предлагат обедно меню, от което работещите се възползват на място. Средствата за споделения офис-ресторант са по джоба на всеки, който развива малък до среден бизнес, като шансът за развитие на стартиращите компании с малък капитал се увеличава. Никак не е чудно, че в големите градове по света все повече ресторанти предлагат споделено работно пространство. Те вече са познати под названието „хибридни ресторанти".

Водещи новини

Още новини