Ракета, носеща най-мощния спътник, изгоря след изстрелването

share

Руската космическа програма понесе тежък удар, след като ракета носител, превозваща най-мощния супермодерен руски спътник, падна на Земята малко след изстрелването. Отломки от ракетата се стовариха над Тихия океан, но е възможно да са полетели и към сушата.

Инцидентът стана на 540-ата секунда след старта на „Протон-М”, когато ракетата носител със скорост 7 км в секунда е успяла да преодолее разстоянието от 160 километра. Тогава била изгубена връзката с ракетата, а двигателната система е била изключена аварийно. Учени, следящи изстрелването от космодрума в Байконур, посочват още, че главният блок не се е отделил от ракетата носител. Не е ясна причината за аварията. Предполага се, че може да е падане на налягането в един от кормилните двигатели, пише "Новинар".

След инцидента отломки от „Протон-М” са полетели към Земята, като учените не могат с точност да кажат къде са паднали парчетата. Предполага се, че по-голямата част от него е изгоряла над Китай, а най-вероятно отломките са се озовали в Тихия океан. Няма данни за паднали предмети на територията на Казахстан, както и за пострадали хора или нанесени щети в други държави при падането на парчетата.

Ракетата трябваше да изведе в орбита руски комуникационен спътник "Експрес AM4R" - най-мощния и високотехнологичен засега комуникационен спътник. Той трябваше да бъде третият космически апарат от серията "Експрес", която стартира през 2014 година. До края на годината се планират още две изстрелвания на „Протон-М”, като властите съобщиха, че вчерашният инцидент няма да повлияе на изпращането на следващите ракети в Космоса.

Водещи новини

Още новини