НАСА показа новата си ракета

  • 14 септември 2011 20:09

  • 3225
  • 0
НАСА показа новата си ракета
© Интернет

Дизайнът на новата чудовищна по размери ракета Space Launch System (SLS) на НАСА ни връща към славните времена на "Сатурн 5" – "работния кон" с течно гориво, който направи възможно изпращането на хора до Луната.

Този път обаче целта е много по-амбициозна, а новата ракета ще бъде дори по-мощна от своя предшественица.

Плановете за новата ракета ще бъдат официално представени от администрацията на президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият в сряда (14 септември) вечерта. Цената на проекта е около 35 милиарда долара, сочат висши източници, цитирани от AP.

Ракетата ще превозва астронавтите в капсула, разположена на върха ѝ, като първите стартови тестове се предвиждат за след 6 години.

Размерите, формата и захранването с течно гориво са много по-близки до апаратите от проекта "Аполо", отколкото до наскоро изтеглените от употреба совалки, чиито изстрелващи системи използваха захранване с твърдо гориво.

Новият проект показва и промяната в стратегията на САЩ за овладяване на космоса. Администрацията на Обама отхвърля плановете на предишния президент Джордж Буш за ползването на ракети с твърдо гориво, чиято основна цел е достигането до Луната и изграждането на лунна база.

Източниците, пожелали анонимност, информират още, че плановете на НАСА предвиждат построяването на средно по една ракета на година за период от около 15 години. Очакванията са първият екипаж да полети на SLS през 2021 г. като до 2025 г. с нея да бъде достигнат близък астероид.

Най-смелите планове на американската космическа агенция са оставени за 30-те години, когато се очаква ракетата да достигне до Марс. Първият полет ще бъде обиколка без екипаж, докато вторият ще бъде реалният опит за кацане на Червената планета.

Финансовите планове на НАСА предвиждат проектът SLS да "гълта" средно 3 млрд. долара годишно. Агенцията се надява да намери парите като пренасочи пилотираните мисии до Международната космическа станция (МКС) към частни компании, на впоследствие да плаща за "таксиметровите" услуги. Така спестените пари ще бъдат насочени към мисиите за проникване в дълбокия космос.

Първите модели на ракетата ще изнасят полезен товар между 77 и 110 тона, които ще включат капсулата за шест човека Orion. Максималният капацитет на SLS e 165 тона.

За сравнение капацитетът на Сатурн 5 е бил максимум 130 тона, а този на совалките бе едва 26 тона. Най-голямата функционираща в момента ракета без екипаж може да изнесе до 25 тона полезен товар.

Последвайте канала на

3225 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини