Хакери дебнат смартфоните ни

share

Теоретично е възможно даден смартфон да бъде пригоден като микрофон за дистанционно подслушване, но технически е много трудно. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Борис Гончаров, специалист по електронна сигурност.

Той изрази предположение, че в България има хора, които могат да модифицират така устройството, но подчерта, че това е много сложно.

Хората все повече споделят за себе си в социалните мрежи и интернет. Това е една тенденция, която тепърва ще се задълбочава, предрича специалистът. По думите му, проблемът идва от факта, че смартфоните са компютърни системи в нашите джобове. Т.е. всеки е потенциално обект на хакерски атаки, защото не само споделяме личния си живот чрез снимки, текст и видео, но и извършваме банкови транзакции и други. Това банкиране е достатъчно основание някой да ви таргетира и да приложи спрямо вас социални инженерство, смята Гончаров.

По думите му, това, че с набирането на даден код можем да разберем дали телефонът ни се подслушва, е градски фолклор. Циркулацията на тази информация е нормален отзвук на събитията в страната. Хората търсят подобен тип неща, за да се успокоят, но те нямат общо с действителността, подчерта той. 2G комуникациите се прихващат по-лесно, докато данните при 3G са криптирани по друг, по-сложен начин, допълни Гончаров.

Смартфонът се превърна в културен феномен. Хората взеха да се асоциират с притежанието и вида на смартфона си, заключи той.

Водещи новини

Още новини