"Тесла" получи зелена светлина за разширяване на завода си в Германия

Getty Images
share

Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) получи зелена светлина от източната германска провинция Бранденбург, което е първата стъпка към разширяването на завода на компанията близо до Берлин, информира ДПА.

Държавната агенция за околната среда е издала първоначално екологично разрешително, съобщи регионалното министерство на околната среда в столицата на провинция Бранденбург - Потсдам.

"Това включва, наред с други неща, строителството на още едно голямо хале, в което да се разположат допълнителните производствени мощности", допълни министерството.

Освен това са планирани промени и оптимизации на съществуващите съоръжения.  

"Тесла" увеличава пазарния си дял в Швеция въпреки спор със синдикална организация

За тази цел няма да се налага да се изсичат допълнителни гори. Въпросните планове включват разширяване на съществуващата площадка на единствения завод за електрически автомобили на "Тесла" в Европа.

"Тесла" иска да удвои производството си в малкия град Грюнхайде край Берлин от планираните 500 000 автомобила годишно, които все още не са достигнати, до 1 милион годишно. Капацитетът за съхранение на производството на акумулаторни клетки също трябва да бъде увеличен.

Компанията ясно заяви, че се придържа към плановете си за разширяване, но че графикът е плаващ поради трудната пазарна ситуация.

В завода на "Тесла" в Грюнхайде работят почти 12 000 души, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини