Словакия сключи споразумение с "Хюндай" за завод за части за електромобили

Getty Images/Guliver
share

Словашкото правителство подписа с "Хюндай мобис" (Hyundai Mobis) меморандум за разбирателство за изграждането на завод за двигатели и други части за електромобили, предаде Асошиейтед прес.

По думите на премиера Роберт Фицо южнокорейската компания ще инвестира 170 милиона евро в завода, който ще бъде построен край град Новаки в западната част на Словакия.

Градът е разположен в регион, разчитащ от десетилетия на добива на въглища, преди те да бъдат изцяло закрити, а заедно с тях и разположената наблизо голяма въглищна електроцентрала.

Все повече електромобили в Нидерланция

Фицо посочи, че правителството ще осигури 26 милиона евро стимули на компанията за проекта, който трябва да помогне за трансформацията на региона.

Словакия е най-големият производител на автомобила на глава от населението в света. В държавата с население от едва 5,5 милиона души с големи заводи за производство на автомобили разполагат "Фолксваген" (Volkswagen), "Стелантис" (Stellantis), "Киа мотър" (Kia Motors) и "Джагуар Ленд Роувър" (Jaguar Land Rover), а шведската луксозна марка "Волво" (Volvo Cars) планира до две години за открие завод за производство на електромобили, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини