Все повече електромобили в Нидерланция

  • 14 октомври 2024 09:47

  • 192
  • 1
Все повече електромобили в Нидерланция
© Pixabay

Почти 14 процента от автомобилите в Нидерландия са частично или изцяло електрически, съобщиха две браншови организации от сектора - БОВАГ (BOVAG) и РАИ Верайнигинг (RAI Vereniging). Преди пет години делът на електрическите или хибридните автомобили е бил едва 3,7 процента от всички превозни средства.

Повече от 1,3 млн. от 9,4 млн. автомобила, които са били регистрирани в Нидерландия в началото на 2024 г., са изцяло електрически или хибридни. Този брой се е увеличил значително през последните три години. През миналата година са закупени около 113 961 нови електрически автомобила, което представлява увеличение от 56 на сто в сравнение с година по-рано.

Налице е и по-голямо търсене на хибридни автомобили, "в резултат на което над две трети (68 на сто) от всички новорегистрирани автомобили са електрически по някакъв начин", заявяват браншовите организации. "Очевидно е, че това развитие има положително въздействие върху броя на въглеродните емисии".

Според БОВАГ и РАИ Нидерландия е сред европейските държави членки с най-ниски средни въглеродни емисии на новопродаден автомобил след Швеция, Финландия и Дания.

В началото на тази година покупната цена на нов автомобил е била средно 48 118 евро, което е с около 2000 евро повече от миналата година.

Затягат мерките срещу тротинетките и във Враца

Съществуват значителни разлики, когато става въпрос за видовете горива. Дизеловият автомобил е най-скъпият, със средна цена от 92 117 евро. Плъг-ин хибрид струва средно 74 553 евро, а напълно електрически автомобил - 52 439 евро. Бензиновите автомобили са по-евтини със средна цена от 35 373 евро.

Данните за продажбите на автомобили през септември на същите браншови асоциации по-рано показаха, че броят на регистрираните електрически автомобили е значително по-висок в сравнение с година по-рано. Потребителите се колебаеха, но компаниите явно работят по електрифицирането на автопарковете си.

В други държави продажбите на електрически автомобили са намалели. Според специалистите това се дължи на факта, че много правителства постепенно прекратяват мерките си за стимулиране. За спада роля играе и затруднената икономика в някои части на света.

В същото време е необходима и бдителност, предупреди миналата седмица асоциацията РАИ. Намаляването на данъчните облекчения и субсидиите може да доведе до застой в ръста на продажбите на електромобили в Нидерландия, заяви Хууб Дюбелман от РАИ Верайнигинг.

Последвайте канала на

Десислава Станева
192 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.10.14 | 12:19

1
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro

Добави коментар

Водещи новини