Няма да спират от движение колите с неизправности, свързани с отработените газове

Freepik
share

Автомобилите с неизправности, свързани с отработените газове, няма да се спират от движение, предвиждат промени в наредбата за техническите прегледи, които са публикувани за обществено обсъждане.

Увеличава се и срокът от 14 на 30 дни, в който собственикът на автомобила да отстрани неизправностите, съобщават от Министерството на транспорта. Промени в Наредба Н-32 за техническите прегледи са публикувани на страницата на министерството и в Портала за обществени консултации на Министерския съвет – https://strategy.bg/ за обсъждане в срок от 30 дни.

Автоекспертът Владимир Тодоров: Българинът беше свикнал, че лесно може да мине ГТП, независимо от състоянието на автомобила му

Припомняме, че със заповед на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков бе сформирана работна група, която преразгледа текстовете за "цапащите" автомобили. Заключението на експертите е, че неизправностите, свързани с емисиите на отработените газове, не засягат пряко пътната безопасност. До момента тези неизправности бяха квалифицирани като „опасни" и превозните средства се спираха от движение.

Георги Гвоздейков: Колкото повече поддържаме колата си, толкова по-малко проблеми ще имаме на годишния технически преглед

С настоящите промени се предвижда те да класифицират като „значителни". В този случай на собствениците на превозни средства се дава срок за отстраняването им, след което отново преминават технически преглед. Друга промяна предвижда срокът за отстраняване от 14 дни да стане на 30 дни.

Водещи новини

Още новини