Чакането свърши! Ето го новият Viper

share

След години на очакване късно снощи бе официално представено новото, пето поколение на американското култово спортно купе Viper.

Събитието се състоя по време на автомобилното изложение в Ню Йорк, което отваря врати за широката публика утре. Можем да сме щастливи, че в действителност новият SRT Viper изглежда много по-добре от това, което виждахме в последните месеци от тийзърите, с които ни заринаха американците.

Галерия на дългоочаквания SRT Viper може да разгледате тук.

Дизайнът е продължение на линията от първото поколение Viper, от чието има Chrysler решиха да махнат Dodge. Купето е придобило по-аеродинамична форма, нови фаровe с LED дневни светлини. Същото се е случило и със стоповете. Капакът е с един централен отвор, събиращ студен въздух за двигателя, а от двете му страни се отвежда горещият въздух от радиаторите. Като цяло купето е много по-красиво, но са запазени отличителните страни като накрайниците на изпускателната система, излизащи от праговете под вратите.

Най-важното при американските мускулести коли е двигателят, лежащ под дългия колкото средностатистически хечбек капак. Той е истински звяр, със запазена V10 конфигурация на цилиндрите и брутален работен обем от 8.4 литра. В него работят ултралеки и здрави ковани бутала, биели и колянов вал. Мощността, с която ще разполага новият Viper, е 640 кс и 815 Нм въртящ момент, което е с 40 кс и 55 Нм повече от миналото поколение.

Цялата тази мощ се предава по класическата схема от механична шестстепенна скоростна кутия през диференциал с ограничено приплъзване към задните гуми. От Chrysler са използвали много леки материали, за да оставят SRT Viper с тегло от 1521 кг въпреки огромния двигател. Това е и със 100 кг по-малко от стария модел. Въпреки това купето е с 50% по-устойчиво на усукване, което и едно от най-важните места за суперспортни коли, карани предимно по писти до краен предел. Спирачната система е поверена на лидерите в областта Brembo, е летите джанти са с 18 и 19 инча размери.

Водещи новини

Още новини