Бюджетът на НЗОК беше приет на първо четене

  • 31 октомври 2012 20:27

  • 598
  • 1
Бюджетът на НЗОК беше приет на първо четене
©

Бюджетът на НЗОК за догодина е 2 милиарда 710 милиона лева. Той беше приет на първо четене от парламентарната комисия по здравеопазване.

От Българския лекарски съюз обаче изразиха категоричното си несъгласие с бюджета. Защо държавата ще плаща половината от здравните вноски на децата, попита пред комисията председателят на организацията д-р Цветан Райчинов, цитиран от БНР. Той обясни, че в подготвяни законови промени от догодина здравето на дете у нас ще струва 16 лева, вместо 32 на месец. Така в приходната част на бюджета на Касата от трансфери щели да влязат 330 милиона лева по-малко.

Същото мнение изразиха и депутати от опозицията, но не получиха отговор от заместник министърът на финансите Владислав Горанов. Те попитаха защо трета поредна година сумата, която държавата прехвърля в бюджета на Здравната каса за осигуровките на пенсионерите, военноинвалидите и децата остава непроменена - 941 милиона лева. Горанов обясни, че от три години насам Касата получава милиони повече за пенсионерите заради веднъж допусната грешка - здравните вноски били изчислявани върху пенсиите плюс добавките, което не е разписано в закона. Грешката вече е коригирана и затова сумата за осигуровки, плащани от държавата, не се променя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
598 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.10.31 | 22:36

1
niakoi da osadi zdravnata kasa 4e ve4e mi pisna

Добави коментар

Водещи новини