НЗОК поема ваксинацията

  • 01 октомври 2012 06:52

  • 685
  • 0
НЗОК поема ваксинацията
©

Ваксините на децата от задължителния имунизационен календар, както и реимунизациите на възрастни ще бъдат за сметка на Националната здравноосигурителна каса. Към нея преминава и Фондът за асистирана репродукция, популярен повече като фонд „Ин витро”. Това обяви управителят на финансовата институция д-р Пламен Цеков и уточни, че се очаква това да стане от следващата година.

Редно е дейностите да се преместят при нас, защото ваксиналната програма обхваща предимно децата, които са 100% здравно осигурени, обясни д-р Цеков и допълни, че след като НЗОК плаща за профилактиката на децата, не вижда защо да не поеме и ваксините.

Ин витро фондът също отива в касата и само здравно осигурени ще получават от тези средства, категоричен бе шефът на институцията. Системата на спешната помощ си остава задължение на държавата, допълни той.

Управителят на касата подчерта, че тя ще плаща на болниците само за свършена работа, като на бюджетите им ще бъдат наложени рамки, и уточни, че когато се говори за рамка на бюджета, това е един вид лимит. Според него обаче лимитът не е може да попречи на работата на лечебните заведения. Когато казваме, че те ще имат един прогнозен обем дейности, трябва да кажем, че има и разписан подробен механизъм как лечебните заведения, които ще бъдат потърсени от повече пациенти, отколкото е прогнозният обем дейности, ще получат възможност да лекуват и тези пациенти. Предвидили сме защитен механизъм срещу това, така че добрите болници или тези, които са търсени повече, да могат да работят и повече, допълни управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Той обясни, че за следващата година се планира бюджетът на НЗОК да бъде 2,7 млрд. лева.

Последвайте канала на

Novini.bg
685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини