Три грипа ни спохождат през ноември

  • 13 септември 2012 08:37

  • 915
  • 1
Три грипа ни спохождат през ноември
©

Далечен братовчед на грипния вирус “Пърт”, който бе главният виновник за миналогодишната грипна епидемия, ще ни атакува през тази зима според прогнозите на Световната здравна организация (СЗО).

Става въпрос за вируса “Виктория” (H3N2), регистриран за първи път през 2011 г. в щата Виктория, Австралия. Той спада към група А, която се характеризира с потенциал да предизвиква грипни епидемии, пише “Стандарт”.

“Вирусите мутират много бързо и дори и съвсем малки промени в структурата им ги правят напълно непознати за имунната система на хората и те се разболяват”, обяснява проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.

Втори непознат вирус ще се разхожда по нашите земи в студените дни и нощи – “Уисконсин”, тип В, изолиран за първи път през 2010 г. в едноименния щат в САЩ.

Неговата прицелна точка са младежки и детски колективи. Той има потенциал да създава епидемични взривове в затворени колективи, но не национални епидемии и пандемии. Третият нашественик ще бъде добре познатият “Калифорния”, тип А.

Става дума за печално известния през последните 3 г. пандемичен грип, който придоби популярност като свински. Най-вероятно той няма да се пребори за първенство в разболяването на хора, тъй като от 2009 г. насам много нашенци опитаха коварната му захапка и вече имат изграден имунитет срещу него, коментира експертката. При грипните вируси обаче нищо не може да се каже със сигурност, защото са коварни и непредвидими.

Възможно е да атакуват още в началото на ноември. Не е изключено обаче да се спотайват цяла зима и да ударят малко преди идването на Баба Марта. По-вероятно е да се изявят очакваните доминиращи грипни щамове, но не е изключено и да се появят съвсем нови. Такива изненади обаче са сравнително редки, сочи практиката.

Единствената надеждна превантивна мярка е имунизацията, подчертава проф. Кожухарова. Новите противогрипни ваксини съдържат трите основни грипни щама, изтъква проф. Кожухарова. Имунният отговор с изграждането на специфични антитела срещу основните "агресори" се получава за 2-3 седмици. При децата до 3-годишна възраст, чиято имунна система не е тренирана, е необходимо да се сложат две детски дози противогрипна ваксина през един месец.

Главната репетиция е изключително важна. Защото когато вирусът попадне в тялото, защитната система сигнализира за отделянето на антитела, които светкавично се противопоставят на нахлулите през устата вируси. Така болестта може да ни подмине или пък да преболедуваме съвсем леко.

Това е много важно за хора със сърдечно-съдови проблеми, болести на дихателната система, особено астма, захарен диабет, придобита или вродена имунна недостатъчност, които често развиват вторични бактериални инфекции. А преболедуването от пневмония е изключително опасно не само за здравето, но и за живота.

Впрочем има специална ваксина срещу пневмококова пневмония, която се поставя еднократно. Тя може да се постави и заедно с противогрипната ваксина, отбелязва проф. Кожухарова. Според нея семейните лекари трябва да разясняват на пациентите си колко е важно да се имунизират против сезонния грип.

Според директива на Европейската комисия до края на 2015 г. би трябвало противогрипните имунизации да обхванат 75% от населението в риск - деца и възрастни с хронични заболявания, хора над 65-годишна възраст. През последните години у нас се ваксинират между 3 и 4% от общото население с тенденция към спад, изразява притесненията си проф. Кожухарова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
915 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.10 | 21:53

1
То тези ваксини,май е ще станат хит за забогатяване на определени личности.По вероятно е повече да навредят на един организъм,отколкото да помогнат.Никой не знае състава на тези ваксини и колко са безопасни.

Добави коментар

Водещи новини