Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

  • 16 септември 2024 20:40

  • 1671
  • 1
Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед
© pixabay

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад, припомнят от Национална здравноосигурителна каса във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите.

Ако ученик се разболее в петък, което налага отсъствието му, но бъде заведен на лекар в понеделник, извинителната бележка ще бъде с датата от понеделник, но ще извинява отсъствията от петъчния ден до последния ден на лечението, припомни Иван Любомиров, главен експерт в Здравната каса:

"Електронната бележка не влиза в пакета дейности, които НЗОК заплаща на общопрактикуващия лекар. Заради това той на видно място в кабинета обявява ценоразпис. Също така издава касов бон".

Лекар поиска 30 лв. от дете за медицинска бележка

Заплащане от родителите не се изисква за здравно-профилактичните карти, които се подготвят от лекарите за началото на учебната година. Те би трябвало да съдържат актуална информация за поставени задължителни ваксини. От здравното министерство работят за дигитализирането им, което ще отмени ангажимента на родителите да ги носят в училище, но няма да отмени профилактичния преглед на децата при личния лекар.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1671 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.16 | 20:51

1
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO

Добави коментар

Водещи новини