Лекари напускат психиатриите заради ниски заплати

  • 30 август 2012 18:54

  • 759
  • 0
Лекари напускат психиатриите заради ниски заплати
©

Лекари и сестри напускат психиатричните болници в страната заради ниските заплати. Средното брутно възнаграждение в психиатричните болници е най-ниското в сектора и е под 500 лева. Утре директорите на 12-те държавни болници се събират в Раднево за да обсъдят проблема и да поискат от здравните власти спешна намеса за решаването му.

150 психично болни мъже и жени се лекуват в държавната болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър. Пациентите са много, а персоналът всеки месец намалява. Вече са напуснали 11 медицински сестри и четирима лекари. Никой не желае да работи на техните места, информира ТВ7.

Старшата сестра е трудоустроена. С процентова трудова инвалидност са 25% от все още работещите сестри в болницата. Скоро още три ще се пенсионират. Липсата на достатъчно персонал забелязват и болните. 27-годишната Мила е била в няколко психиатрии.

Част от пациентите са настанени тук за лечение, след като са извършили убийство. При по-буйните и агресивни болни се е случвало да се намесват полицаи.

За лична безопасност персоналът е предупреден винаги да върви след болните, за да ги вижда. Не опасността обаче е причината лекарите да напускат, а ниските заплати. Директорите на психиатричните болници, които са изцяло на държавна издръжка, предлагат проблемът да се реши като се промени начинът на финансиране.

Предложението си директорите ще изпратят в писмо до здравния министър.

Последвайте канала на

759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини