Д-р Киров: Трябват кардинални промени в системата на здравеопазването

  • 27 август 2012 08:17

  • 769
  • 2
Д-р Киров: Трябват кардинални промени в системата на здравеопазването
©

Таксата за личен лекар трябва да бъде обвързана с минималната работна заплата, а не отвързана, както е сега. Това заяви в предаването "Денят започва" д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

По думите на Станимир Хастарджиев, председател на Националната пациентска организация, в България здравеопазването е най-скъпо в сравнение с всички останали европейски държави - такси, избор на екип, лекарства. Няма друга държава в Европейския съюз, в която 50 и над 50 процента от цената, която човек плаща при лечение, да идва от джоба на гражданина. Според него, има нужда от цялостна промяна на системата на здравеопазване. Може да се окаже за нас като граждани, че е много по-добре да се плаща малко по-висока такса, но да се има достъп до една по-добра система на здраве. Не може да очакваме, че здравеопазването ни ще бъде на добро ниво, при условие, че имаме най-ниските вноски за здраве и огромен процент здравнонеосигурени хора, допълни той.

Цялата система ще стигне до крах, ако продължава да нараства броят на неплащащите здравни осигуровки, категоричен бе Хастарджиев. Според него трябва да има стимули и санкции за тези граждани. Можем да вземем пример от другите държави, защото в България много неща са сбъркани. Системата у нас е такава, каквато не трябва да бъде, смята той. Той обаче уточни, че процесът е двустранен - необходимо е и да се създаде доверие у обществото в системата, за да може те да са мотивирани да си плащат за здраве.

Когато хората не си плащат здравноосигурителните вноски, всички останали граждани страдат, коментира д-р Киров. По думите му, българите трябва да решат дали искат европейски модел на здравни услуги. Трябват глобални и кардинални промени в системата, категоричен бе той.

Последвайте канала на

769 2

Коментари 2

Добави коментар
Перископ

2012.08.31 | 15:12

2
Тая простотия здравна каса не и е мястото в България ! В развитите европейски страни я има обаче ние не сме развита страна ( и европейска такава май не сме ) ! Само цените ни са европейски нищо друго не ние е европейско!
бг

2012.08.31 | 15:12

1
абе не знам дали трябва промени знам че трябва увеличение в пъти на заплатите особено на спешна помощ -до като не се вдигнат заплатите и се намалят частните болници и не се накарат личните доктори да не работят само по 4 часа няма оправия,а пък и пари от къде да дойдат като цветанов открива нови мвр-та и гълта повече от всяко друго министерство

Добави коментар

Водещи новини