Обмисля се удължаване на срока на направленията за мамография

  • 20 февруари 2024 13:50

  • 602
  • 1
Обмисля се удължаване на срока на направленията за мамография
© Novini.bg/Canva

Обмисля се удължаване на срока на направленията за мамография. Това каза д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, след подписването на анексите към рамковите договори между съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина с НЗОК.

При техническа възможност ще бъде направено така, че срокът на направлението за ехо- и за мамография да не е един, а два месеца, добави той. Не е обсъждано удължаване на валидността на направлението за ядрено-магнитен резонанс, каза още той и увери, че няма да има затруднения при издаване на направленията и при достъпа до високоспециализираното изследване. Няма да се чака разрешение от НЗОК, допълни д-р Маджаров.

В МЗ бяха подписани анексите към Националния рамков договор

Специалистът ще издава направлението, а когато надвиши отпуснатия му брой, ще уведоми Касата, че са му необходими допълнителни направления. Има достатъчно средства в бюджета на Касата за медико-диагностични дейности, добави той.

Предвиждат се повече средства за профилактика на пациентите, като е разширен пакетът на профилактичните изследвания по пол и възраст; краткотрайни, еднодневни процедури, които досега се извършваха в болниците, да могат да се извършват в извънболничната помощ, пациентите с тежък инсулт ще се лекуват в болница 10 дни, а не както досега - четири, допълни той.

Ново лекарство спира развитието на агресивен рак на гърдата

В документа се предвижда въвеждане на санкции за болниците, които не могат да осигурят основните заплати, заложени в Колективния трудов договор. Санкциите ще се налаг от юни, след като лекарският съюз и НЗОК договориха отлагателен период. Според д-р Маджаров лечебните заведения, които и досега не са успявали да достигнат тези заплати, пак няма да могат да се справят. По думите му санкциите ще бъдат само за щатовете, за които не са достигнати необходимите прагове, предаде БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
602 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.20 | 15:21

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини