В МЗ бяха подписани анексите към Националния рамков договор

  • 20 февруари 2024 11:48

  • 782
  • 2
© Novini.bg

В Министерството на здравеопазването бяха подписани анексите към Националния рамков договор за периода 2023-2025 г. между НЗОК, Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, предаде репортер на Novini.bg.

Със заложените промени вече няма да се налага да се чака с месеци за ядрено-магнитен резонанс. Проектът предвижда и значителен ръст на цените за детско и майчино здравеопазване. Предвижда се и лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури да бъде без ограничения.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че с подписания анекс се продължава политиката за по-добро финансиране на извънболничната помощ и изрази надежда интересът към професията на общопрактикуващ лекар да продължи да се повишава.

НЗОК подписва анексите към Националния рамков договор

Той допълни още, че в анекса са предвидени и повече средства за по-тежките случаи в болничната помощ.

Има разделение на пътеките, което само по себе си е нещо революционно. Целта е гражданите да бъдат улеснени при получаването на медицински грижи, изследвания и профилактика, отбеляза д-р Маджаров.

От своя страна д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, изрази удовлетворението си от подписания анекс, който по думите му осигурява по-добри условия както за пациентите, така и за лекарите по дентална медицина.

„Тези 3 млн. лева, които получаваме, ще бъдат целево разпределени. Има и една новост и тя е, че прегледите ще бъдат изцяло покрити от НЗОК“, обясни д-р Шарков.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов подчерта, че и в двата анекса има „революционни“ неща, които са в полза на здравноосигурените лица и увери, че са заложени контролни механизми, с цел по-справедливо разпределение на средствата на Здравната каса.

Последвайте канала на

Владимир Василев
782 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.20 | 12:55

2
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa
ПП-еец

2024.02.20 | 12:13

1
Пак ще им напълнят гушите с пари!!!

Добави коментар

Водещи новини