Д-р Брънзалов: Управителят и подуправителят на НЗОК не трябва да бъдат избирани от парламента

  • 14 декември 2023 21:27

  • 1005
  • 3
Д-р Брънзалов: Управителят и подуправителят на НЗОК не трябва да бъдат избирани от парламента
©
Слушай новината Слушай новината

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов изрази надежда да се прояви политически разум и парламентът да гласува бюджета на здраве, "защото от това зависи здравето на всички българи". 

"Всички политици в предизборните кампании пишат, че здравеопазването им е приоритет. Не се получава на практика. Да мислят в една посока и да са доволни лекари и пациенти", посочи той в предаването "Денят ON AIR". 

По думите му парите за здраве няма как да бъдат намалени.

Първан Симеонов: НЗОК е тежко нереформирана система

"8,15 млрд. лв. на 6,5 млн. здравноосигурени лица в България - пада се по около 1200 лв. годишно, по 100 лева месечно за здраве. В тези 100 лева влиза: раждане на бебе, детска консултация, поставяне на безплатни ваксини, острите случаи, профилактични прегледи на всички граждани, диспансерно наблюдение, консултации със специалист, хоспитализациите, закупуването на лекарства и поддържане на болниците", обясни д-р Брънзалов.

Той подчерта, че имаме много да наваксваме в сравнение с другите европейски страни.

"Доволен съм, че вече през бюджета на НЗОК се правят политики, които изместват тежестта. Няма да позволим като Лекарски съюз да се карат нашите колеги да работят срещу 0 лева. Примерно - клиничните процедури, които се правят за онколечение. След изготвяне на този протокол, пациентът си получава безплатно лекарството, а аптеката получава пари за това, че отпуска това лекарство", каза още д-р Брънзалов.

Зам.-председателят на БЛС отбеляза, че сме имали 2 млн. хоспитализации и настояват тези обеми да бъдат намалени, а цените на клиничните пътеки да бъдат увеличени. 

Личните лекари с удоволствие ще извършват превенция, но се надяват да не извършват единствено те профилактичните прегледи, стана ясно още от думите на госта.

"Първата стъпка е информационна кампания по всички медии. Обществото не знае какво включва профилактичният преглед", изтъкна д-р Брънзалов.

Той споделя мнението, че има намеса в управлението на НЗОК заради ресурса на Касата. Управителят и подуправителят не трябва да бъдат избирани от парламента, а чрез конкурс, смята лекарят.

"Трябва да има яснота с кои лекарства разполага България, защо не разполага с тези, които трябва да има. Пътуват хората до Турция за лекарства. Изписвам рецепти електронно и на хартия. Електронното здравно досие трябва да бъде достъпно от общопрактикуващите лекари", заяви още д-р Брънзалов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1005 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.15 | 00:37

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.12.14 | 22:23

2
Скоро ти лично ще работиш за безплатно както е тръгнало

2023.12.14 | 22:22

1
АМИ ТИ ЛИ ИСКАШ ДА ГИ ИЗБИРАШ БЕ ТЮФЛЕК

Добави коментар

Водещи новини