Надзорният съвет на НЗОК предлага шестмесечен гратисен период за болниците, за да достигнат началните основни заплати, заложени в Колективния трудов договор

  • 23 август 2023 20:10

  • 1286
  • 0
Надзорният съвет на НЗОК предлага шестмесечен гратисен период за болниците, за да достигнат началните основни заплати, заложени в Колективния трудов договор
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Надзорният съвет на НЗОК ще предложи шестмесечен гратисен период за болниците, за да могат да достигнат началните основни заплати, заложени в Колективния трудов договор. Това каза пред журналисти председателят на Надзорния съвет на НЗОК и заместник-министър на здравеопазването доц. Михаил Околийски след заседанието на надзорниците, предаде БТА.

"Целим и предлагаме болниците да осигуряват възнагражденията, предвидени в Колективния трудов договор и е предвиден текст, който да гарантира тази възможност", каза още той. В отговор на въпрос дали след изтичането на тези шест месеца болниците, които не могат да осигурят началните основни заплати, ще продължат да получават средства от НЗОК по клинични пътеки, доц. Околийски каза, че предстоят още обсъждания.

"Искаме и сме решени да постигнем справедливо и достойно възнаграждение за всички медицински специалисти", каза още той. Запитан за разликата в заплатите на медиците доц. Околийски каза, че маржът в брутните им заплати трябва да е справедлив. По думите му намаляването на разликите в заплатите ще се постигне със спазване на законови текстове.

Доц. Околийски уточни, че според извършен анализ повечето лечебни заведения ще могат да осигурят началните основни заплати, заложени в Колективния трудов договор.

"Имаме готовност да подпишем Националния рамков договор 2023-2025 г. в най-кратки срокове, така че да влезе в сила от 1 септември", каза още той.

Решенията, свързани с документа, взети днес по време на заседанието, ще бъдат изпратени на Българския лекарски съюз.

НС прие на второ четене бюджета на НЗОК

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини