Д-р Илко Семерджиев за глобите, ако не ходим на профилактични прегледи: Санкциите няма да сработят

  • 28 юли 2023 17:47

  • 1510
  • 0
Д-р Илко Семерджиев за глобите, ако не ходим на профилактични прегледи: Санкциите няма да сработят
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Председателят на Здравната комисия в НС е установил закононарушения при кандидатурата на единствени кандидат за шеф на Здравната каса, което е недопустимо за човек, който ще оперира с над 7 млрд. лева в НЗОК. Това е човек, който няма никакъв опит. Тези хора смятат, че НЗОК е банка, но това не е така. Това заяви бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„910 млн. лева повече са заделени тази година в бюджета на НЗОК, той достигна 7,28 млрд. лева. Внушителен бюджет. Той се осигурява от 8% задължителна здравна вноска. В бюджета на Министерство на здравеопазването обаче има рязко намаляване на разходите, което е необяснимо. Това показва, че на думи здравеопазването е приоритет, но когато бюджетите не ги следват, те са само илюзия. В програмата на правителството и МЗ профилактика, превенцията и промоцията са посочени като приоритет, но не са осигурява бюджет“, отбеляза той.

По думите му има рязко намаляване на бюджета на Здравното министерство – от 1,8 млрд. лева на 920 млн. лева. 

Глоба до 200 лв. за 2,5 милиона българи, пропуснали прегледа при личния лекар

Той даде конкретни цифри, с които опроверга твърденията, че здравеопазването е приоритет за страната. „По актуализираната програма за 2022 г. имахме 5,8% от БВП за здравеопазване. Тази година парите падат на 4,8% от БВП, което е 0,8% по-малко. Следващата ще бъде 5,1% - 0,5% по-малко от изходната 2022 г. „Виждаме тенденция, която е недопустима. Отпуската на здравния министър точно когато се гледа Националния бюджет и бюджета на НЗОК е нелепа. Неговата роля е да защити системата”, заяви Семерджиев.

„Досега паричните санкции не са сработили и няма да сработят. МЗ не може да си позволи да ангажира лекарите като административни служители, които налагат и събират санкция. Аз съм си платил здравните вноски и правя профилактичните си прегледи, но ако пропусна, това не е повод за санкция. Аз съм си платил“, каза Семерджиев по повод предложението да се санкционират здравно осигурените, които пропускат профилактичния си преглед.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини