Предлагат промени в Наредбата за медицинската експертиза

  • 11 ноември 2022 14:38

  • 1435
  • 2
Предлагат промени в Наредбата за медицинската експертиза
© pixabay

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага промени в Наредбата за медицинската експертиза. Предложеният проект е публикуван на сайта на МЗ за обществено обсъждане до 11 декември 2022 г. 

В мотивите към проекта се посочва, че предложената промяна в Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност е свързана с отразяване в общата оценка на всички съпътстващи увреждания, независимо от процентите, които им съответстват по отделните отправни точки, като този подход се счита за по-справедлив.

Омбудсманът поиска от здравното министерство да се ускори издаването на ТЕЛК и НЕЛК

Предложеният начин на изчисляване на оценката на трайно намалената работоспособност (най-високият процент на най-тежкото увреждане + 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания) е значително опростен и лесно приложим и за органите на медицинската експертиза. Предложеният начин на изчисляване на процента е почти идентичен с този преди 2018 година и по емпиричен път е доказал своята целесъобразност от гледна точка
на реалното съответствие на оценката с действително формирания функционален дефицит на организма като цяло, спрямо здравия човек.

Регламентира се издаването на болничен лист за гледане на дете до 12-годишна възраст, посещаващо детско заведение или училище, контактно със заразноболен, задължително карантинирано в дома, и за гледане на дете до 12-годишна възраст, посещаващо детско заведение или училище, върнато оттам, поради наложена карантина на това заведение или училище, или на отделна група или клас в него.

С предложените промени в наредбата се регламентира още, че при децата може да се определи чужда помощ и при степен на увреждане под 90 на сто, в зависимост от естеството на заболяването и възможността за отглеждането им извън семейството, свързана с посещение на детска ясла, детска градина, училище и др. Регламентира се и възможност за осигуряване на чужда помощ за лицата, страдащи от психични заболявания, имащи под 90 на сто трайно намалена работоспособност.

Хора с увреждания, които по-рано днес протестираха пред Министерския съвет, настояваха именно за подобна нормативна промяна, според която да се оцени неработоспособността им.

 

Мая Йорданова
1435 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гадняри

2022.11.11 | 15:12

1
" Не по врат , а по шия " ! Всичко да ви се връща стократно и в мъки и болки да освободите хората в Република България от вашето паразитиране в нашата страна ! Кого още заблуждавате с вашите философствания ? ! Десетки хиляди вече умряха заради вас .

2022.11.11 | 15:57

2
който не става за доктор - правят го телкаджия.

Добави коментар

Водещи новини