Компенсират финансово донорите на органи

  • 04 юли 2012 06:23

  • 577
  • 0
Компенсират финансово донорите на органи
©

Донорите на органи или тъкани ще бъдат компенсирани финансово. Това ще стане възможно след приемането на промените в Закона за трансплантациите, които правителството ще одобри днес, съобщава Монитор.

Даряването на органи, тъкани и клетки е доброволен акт и затова на тези хора ще бъдат възстановявани само разходите, свързани с процеса на вземане на органа и временната загуба на трудоспособност. Предвижда се и възможност за покриване на разходите по евентуално допълнително лечение на живите донори и на трансплантираните лица.

С поправките в закона ще се регламентира точно и каква трябва да е квалификацията на лицата, които извършват трансплантация на органи. Обменът на органи с други държави ще става само след сключване на споразумение между Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) и съответната държава при спазване на изискванията за качество, безопасност и проследяване на донорите и пациентите. Разрешенията за внос и износ ще се издават само от ИАТ. Досега тези документи се подписваха от министъра на здравеопазването по предложение на шефа на агенцията.

Освен това на ИАТ ще плаща погребенията на хората, чиито органи са взети за трансплантация. Средствата ще бъдат предоставяни на живите роднини.

Последвайте канала на

Novini.bg
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини