Шефът на НЗОК: Предлагаме и общопрактикуващите лекари да издават рецепти за безплатни лекарства за болните с COVID

  • 20 октомври 2021 17:36

  • 675
  • 1
Шефът на НЗОК: Предлагаме и общопрактикуващите лекари да издават рецепти за безплатни лекарства за болните с COVID
© Кадър: Нова телевизия

Финансирането на спешната помощ е задължение на държавата. В края на следващия месец парите, които ще бъдат платени на лекарите на първа линия ще са 1200 лева, тъй като ще имат цял работен месец. До момента няма забавяне, всичко е платено. Това заяви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31526

В сезона на оставката, нормално е да искат и моята оставка. Има фиксация върху моята личност, но аз го приемам нормално. Нека да искат оставката ми, но за нещо, което не съм свършил, посочи той.

Сериозен наплив от желаещи да се ваксинират в пункта към болница "Св. Анна"

„Управителят на НЗОК не участва в процеса на договаряне на параметрите. Проблемът с това как да се разпределят парите аз съм го повдигнал. Призовах на база на извършената методика как да бъдат разпределени парите. Днес отново призовах БЛС да договорим методиките. Проблемът е при извънболничната помощ“, уточни той.

Проф. Салчев съобщи, че болниците няма да получат пълния размер на средствата си от НЗОК, тъй като те са ангажирани с лечение на COVID болни и плановият прием е спрян. „Лечебните заведения ще получат реалните пари, а не да чакат до следващия месец. Разпределените остатъчни пари са около 88 млн. лева за първична извънболнична помощ, а за болничната помощ - 688 млн. лева. Тези средства ще се изплатят на база извършена дейност“, обясни управителят на НЗОК.

„Предлагаме и общопрактикуващите лекари да издават рецепти за безплатни лекарства за болните с COVID. Става дума само за доказаните болни. COVID зоните не са само триажни центрове. Лекарствата се изписват на пациенти с тежки и сренотежки състояния. 60 лева изплаща НЗОК към момента за теста за COVID“, стана ясно още от думите му.

Във връзка със зелените сертификати ще се наложи и по-голямо използване на тестове за COVID. По този повод проф. Салчев заяви: „Касата ще поеме толкова колкото е необходимо. Не сме отказали да плащаме PCR тестове, а само антигенни тестове“.

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.20 | 18:00

1
Мама ти да еб. соросоидна подлога. Скоро ще ви избесим по стълбовете.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини