Болниците с аванс

  • 11 май 2011 16:20

  • 781
  • 0
Болниците с аванс
©

Болниците ще могат да ползват авансово през текущо тримесечие до 10 на сто от бюджета за следващия тримесечен период, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Промяната в правилата за разпределение на задължителните годишни прогнозни стойности на болниците за 2011 г. е направена по предложение на управителя на здравната каса д-р Нели Нешева и е приета от Надзорния съвет на институцията.

Изискването е ръководителите на лечебните заведения да предоставят мотивирано искане до директорите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК), поясняват от касата.

Всички искания ще бъдат разглеждани и утвърждавани от постоянно действащата комисия в НЗОК. Корекциите в болничните бюджети пък ще влизат в сила след приемането им от Надзорния съвет на НЗОК.

Остава в сила и възможността управителите на лечебните заведения за болнична помощ да преразпределят средствата по месеци, като не надвишават определената от РЗОК обща стойност за тримесечие, както и да прехвърлят неизразходваните средства от предишно тримесечие в следващо, напомнят от здравната каса.

Идеята болниците да имат задължителен годишен прогнозен бюджет се възприе в края на 2010 г. заради провала на финансирането чрез делегирани бюджети, което изправи на нокти и лекари, и пациенти заради недостиг на средства.

В началото на 2011 г. пък беше уточнена и методиката за определянето на новите прогнозни бюджети.

Първата стъпка от тях е директорите на лечебни заведения да подадат своята прогноза до РЗОК, където пък се прави прогнозен бюджет за нужните средства за болнична дейност в съответния район през годината на базата на историческия принцип.

Тези прогнози след това отиват в касата, която определя крайния бюджет. Отделно от него НЗОК заплаща ражданията в болниците.

Годишният бюджет на лечебните заведения е разбит на отделни тримесечни бюджети, а директорите им имат възможност да прехвърлят средства от месец в месец и от тримесечие в тримесечие, в зависимост от дейността и нуждите на лечебното заведение.

Десислава Станева
781 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини