Анестезиолозите са на изчезване

  • 06 април 2012 17:22

  • 926
  • 2
Анестезиолозите са на изчезване
©

В навечерието на световния ден на здравето - 7 април лекарите напомниха, че няма здраве без медици.

У нас застрашително са намалели анестезиолозите, което поставя под въпрос качеството на медицинска помощ, съобщава ТВ 7. Лекарите се шегуват, че този вид специалисти трябва да бъдат отглеждани в резерват, както мечките в Белица.

Доц. Николай Петров е в занаята повече от 20 години. Привлякла го е динамиката на работата. Отделението, което ръководи, е от най-добрите в страната и въпреки престижа и добрите условия и тук анестезиолозите не достигат. Някои от болниците в страната дори са готови да крадат кадри с примамливи предложения.

Иначе, желаещи да специализират анестезиология има, но местата са малко. За 18 болници в София за тази година са отпуснати само 25 бройки. Повече от 400 пък са специалистите, заминали последните години на работа в чужбина.

Заради стресовите условия на работа с тежко болни много от специалистите не издържат психически. От Лекарския съюз искат анестезиолозите да получават допълнителни средства,за да имат стимул да работят.

Липсата на квалифицирани кадри ограничава сложните общи упойки. При операция масово се правят венозни, които са по-елементарни. Така страната ни се нарежда сред бедните, които не могат да си позволят качествена хирургична помощ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
926 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.06.15 | 09:26

1
Единственото що-годе вярно нещо е,че реаниматорите изчезват.Това за венозните анестезии е голям виц.Моля,авторите,на горенаписаните идиотии да не плашат народа с подобни глупости.Анестезиолозите,като най-читавата част от съсловието,по-скоро ще умрат,но упойка ще дадат,а парите са малко,но по лошото е,че нас никой не ни помни,помнят хирурга-занаятчия или гинеколога(за него просто няма дума в езика ни).Отношението на народеца към лекарите е просто неокачествимо и ако продължава така ще си останете само със знахарите,които от доста дълго време си заслужавате,а тогава ще умрете и то в мъки:)
народът

2012.06.15 | 09:26

2
Поклон пред тихия, но важен труд на анестезиолога - пряка борба с телесното страдание във всичките му форми!

Добави коментар

Водещи новини