НЗОК и фармацевтите обмислят консенсусно решение

  • 04 юли 2024 12:38

  • 228
  • 0
НЗОК и фармацевтите обмислят консенсусно решение
© Булфото

Здравната каса и фармацевтите обмислят консенсусно решение за заплащане на дейността на аптеките по нови ред и правила, каза пред журналисти и.д. управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров след среща между ръководствата на Касата, на Министерството на здравеопазването (МЗ) и на Българския фармацевтичен съюз.

Ако не намерим решение, всички са наясно, че до месец-два НЗОК няма да има възможност да заплаща на аптеките, каза още той. Ресурсът е ограничен и той приключва, добави проф. Мавров. По думите му трябва да се намери решение за реда и условията за заплащане на аптеките за отпускане на напълно заплатените от Касата лекарства.

Втори ден на протести на фармацевтите

Сега Касата заплаща по пет лева на аптека за обработена рецепта, на която са изписани 100 % реимбурсирани лекарства. Вариантът е заплащането на аптеките да бъде разпределено пропорционално на база на стойността на лекарствата, но всичко това подлежи на обсъждане, допълни той. Ще бъде обсъдено с фармацевтите, тъй като те са наши партньори в обсъждането на реда и условията, по които работим, каза още проф. Мавров.

По думите му фармацевтите са напълно наясно, че бюджетът на Касата е ограничен и ако не бъде взето навреме решение за начина, по който да бъдат финансирани и да бъде определено възнаграждение на аптеките, в даден момент аптеките ще бъдат принудени да спрат работа, тъй като няма да има средства, с които да им се заплати дейността, добави проф. Мавров, предава БТА.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов каза, че диалогът с НЗОК и МЗ е бил конструктивен и се търсят различни варианти за дейността на аптеките по отпускане на напълно заплатените лекарства. По думите му се търси вариант, който е бил стабилен до 1 март, и да се предотврати възможността за издаване на много на брой рецепти, които увеличават заплащането от Касата към аптеките. Съсловната организация очаква подробни данни, каза още той. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини