Проф. Чирков: В здравеопазването у нас цари пълен хаос

  • 28 март 2012 08:23

  • 1362
  • 1
Проф. Чирков: В здравеопазването у нас цари пълен хаос
©

„Не познавам лекар, които да е бил министър на здравеопазването в Германия, винаги е политик. В здравеопазването и здравната система в България е хаос. Това е един агрегат от безпланови действия“. Това каза пред Нова телевизия проф. Александър Чирков.

Според него няма значение кой ще управлява, важното е да се изгради стабилна системата. “Могат да се направи много неща, но ние не организираме и не реформираме. Тази система не може да се реформира от днес за утре“, смята той.

„Не само здравеопазването е ахилесовата пета – вижте улиците са мръсни, няма тротоари“, каза Чирков. „Ние се намираме във фаза, в която се ръководи хаотично“, допълни той.

Специалистът допълни, че дори и да се сменят 20 министъра положението няма да се оправи. „Трябва да има приемственост, а не хаос“, категоричен е той.

Според него държавата е задължена да помага на тези, които са слаби и са бедни. Професорът не подкрепи идеята на новия министър да не се издава лична карта, ако не плащаш здравни вноски. „Трябва обаче да се въведе електронната здравна карта“, смята той.

Според него плащането под масата се отразява зле както на здравната система, така и на държавата и бюджета.

Относно пушенето на обществени места проф. Чирков каза, че тези, които пушат нямат право да седят до непушачите. „Трябва да има определени места за пушене, за да не вредят на другите. Пиенето на вино и ракия не влияе на другите“, каза той и допълни, че пасивните пушачи също страдат. Затова пушенето трябва да се забрани в затворени пространства.

„В Германия, където живея, пушенето е забранено в затворени пространства“, допълни още проф. Чирков.

Последвайте канала на

1362 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бичето

2012.04.11 | 16:19

1
Проф. Чирков: В здравеопазването у нас цари пълен хаос то да е само там хаоса ?

Добави коментар

Водещи новини