Експерти: Трябва да се въведе електронна здравна карата

  • 27 март 2012 08:01

  • 635
  • 0
Експерти: Трябва да се въведе електронна здравна карата
©

„Много хора злоупотребяват и не си плащат здравните осигуровки и наистина трябва да има механизъм, за да се спре това“, каза пред Нова телевизия Пенка Георгиева представител на пациентските организации. Според нея обаче да се взема личната карта или да не се издава, каквото е предложението на новия здравен министър, е крайно.

„Неплащането на здравните вноски много затруднява здравната система“, коментира зам. - председателя на БЛС Юлиян Йорданов. „Трябва да има ред в системата. Това което може да се направи е да се въведе електронната здравна карата. Тогава тези пациенти,които нямат здравна осигуровка ще си плащат или за тях да се създадат специални болници. Този солидарен модел, които ние ползваме в момента, се руши. На запад един от най важните документи е здравната карта, той е по-важен от личната карта и шофьорската книжка“, категоричен беше Йорданов.

Той допълни, че за да се накарат хората да си плащат трябва да има рестриктивни мерки и това неплащане да се спре. „Парите в здравната система не са много, но действително тези пари трябва да влязат в системата и така тя ще се подобри“, смята той. Според него за здравно неосигурените, които нямат възможност да си плащат, трябва да се грижи държавата. „Много лесно може да се види кой какво приходи има, за да не се получава така, че човек, който кара кола за 200 хил. лв., не си плаща здравните осигуровки.

Никой от двамата обаче на успя да каже колко души си плащат здравните осигуровки. Работещото население е около 4 млн. души, което означава, че половината плашат а половината не.

Според Георгиева свързването на касовите апарати с НАП ще помогне за плащането на здравните осигуровки, защото така ще се намали процента на сивата икономика. Тя даде пример с Германия, които са се научили да не пушат по улиците с глоби, въпреки че са дисциплинирана нация.

„Темата за избор на екип е доста тежка и трудна. Аз съм против избора на екип, но хората смятат, че така ще им се обърне по-голямо внимание и това ще спаси живота им. Държавата трябва да намери начин да заплаща адекватно на тези лекари“, коментира Георгиева.

На другото мнение е Йорданов. Според него трябва хората да имат право да си избират лекар.

Последвайте канала на

635 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини