Все още няма обществен и политически консенсус за избор на нов здравноосигурителен модел

  • 19 декември 2019 11:24

  • 376
  • 2
Все още няма обществен и политически консенсус за избор на нов здравноосигурителен модел
© Булфото (архив)

Все още няма обществен и политически консенсус за избор на нов здравноосигурителен модел, каза министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по време на парламентарния контрол. Продължавам да предлагам пакет от промени в нормативната уредба, които водят до подобряване на настоящия модел, готов съм и за дебати, допълни той.

Министър Ананиев припомни, че има проекти на два варианта за промяна на модела, но и за двата е имало аргументи "за" и "против". Той изрази надежда за сближаване на позициите на политическикте сили около един модел, който да бъде подкрепен от участниците в сектора и от гражданите.

Интензивното отделение на Детската болница ще заработи на 20 януари

Основната цел на евентуална промяна в здравноосигурителния модел е гражданите да имат избор кой да управлява вноските им, къде да се лекуват и пълна информираност за цените на услугите и лекарствата. Идеята беше демонополизация на НЗОК и включване на здравните фондове, припомни министър Ананиев. За цените на медицинските дейности в основния пакет в проекта се предвижда те да се договарят между фондовете и изпълнителите на медицинска помощ. Няма проблем в процеса на договаряне да участват съсловните организации, допълни той.

Последвайте канала на

БТА
376 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гражданин

2019.12.19 | 12:58

2

Интересно ми е вие как бихте се справили с лекарското съсловие, което е с претенции на най знаещо и можещо. Не ви ли се струва че изцепката ви е по вече от смешна.

цв

2019.12.19 | 11:47

1

тоя изкуфялник да изчезва оттам

Добави коментар

Водещи новини