Икономист: При правилно разпределение на средствата за здраве, биха останали пари и за увеличение на заплати

  • 31 октомври 2019 18:41

  • 460
  • 0
Икономист: При правилно разпределение на средствата за здраве, биха останали пари и за увеличение на заплати
© Кадър: БНТ

Парите за НЗОК за 2020 г. показва един балансиран бюджет, в който е предвидено увеличение с 10% за здраве. Това ще позволи да се покрият повече медицински дейности, а и да се повишат заплатите на медицинския персонал. Това заяви бившият председател на Българския лекарски съюз доц. Андрей Кехайов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Думите му са по повод предварителните разчети на Министерство на финансите в Бюджет 2020 за здравеопазване и дали ресурсът ще позволи да се направят реформи в сектора.

"Бюджетът ще позволи да няма липса на кадри в едни специалности и да не доплащат много пациентите за пътеки, които не са достатъчно финансирани", каза здравният икономист Аркади Шарков.

Големият въпрос в случая е дали ще имаме възможност да разходваме ефективно здравния ресурс. Заложените параметри на бюджета позволяват да имаме добър достъп до здравеопазване, смята Кехайов.

По думите му най-важно е БЛС и МЗ да балансират тези средства към основния пакет дейности. Ако средствата бъдат разпределени лобистки няма да помогне на системата да бъде устойчива през следващата година, подчерта Андрей Кехайов.

„Ако в една болница има достатъчно клинични пътеки и пациенти, които ги ползват, няма да има трус в системата“, добави Шарков.

„Имаме реално увеличение на средствата. Въпросът е дали тези пари ще са достатъчно. Смятам, че при правилно разпределение на средствата, биха останали средства и за увеличение на заплатите на персонала на болниците“, убеден е доц. Кехайов.

„Очевидно този модел изчерпа своите възможности. Необходимо е да се отчете демографския показател, човешките ресурси и здравните показатели в страната. Има необходимост от структурни промени в лечебните заведения в страната. Необходимо е да се направят реалистични стъпки още през следващата година“, очерта важните точки бившият председател на БЛС. По думите му е нужен засилен контрол върху средствата в системата.

„Желание и политическа воля има. Проблеми има, трябва да има широк политически консенсус, за да се върви в правилната посока“, каза още Шарков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини