Експерт от МЗ: От години ТЕЛК-овете работят по начина, който сега регламентираме

От 1 януари догодина отпада изискването в ТЕЛК комисиите да работят лекари от различни специалности според профила на пациента.

"Изискването за тесен специалист в състава на ТЕЛК е от август миналата година и преди това не е имало такова изискване. Тоест много години наред ТЕЛК-овете са работили по начина, по който сега регламентираме от януари 2020 г. В този смисъл не е нещо ново”, коментира пред БТВ д-р Цветолюба Генкова, началник отдел в дирекция "Медицински дейности" в Министерството на здравеопазването.

Тя даде пример със случая на 16-годишния Николай от Велинград, който е с аутизъм и на когото бе отказан личен асистент. От ТЕЛК комисията в Пазарджик са изпратили до семейството становище, в което се казва, че е отказана чужда помощ, защото момчето е навършило 16 години. Същевременно е упоменато, че именно поради навършване на тази възраст, Николай може да бъде прегледан от психиатър.

„Ако той е на 13 г., а не на 16, липсата на достатъчно детски психиатри в страната се явява съществен проблем да осигури ТЕЛК комисията в Пазарджик точно такъв специалист. В страната те са не повече от 10”, поясни д-р Генкова. „В правилника са препоръчани някои основни специалности, които ТЕЛК комисиите като консултанти трябва да осигурят. Консултативното мнение на психиатър е съчетано с това да бъдат гледани определен брой случаи, които са точно в неговия кръг на компетентност в определен ден”, обясни още д-р Цветолюба Генкова.

По думите ѝ толкова драстични проблеми в ТЕЛК обичайно не се наблюдават, но съществуват единични случаи, какъвто според нея е този на Николай. „В този случай се спомена, че липсва становище на психиатър, което не е оправдание за ТЕЛК, тъй като правилникът добре регламентира възможността да се ползват консултативни мнения на такива специалисти, които са по-малко на брой в страната и няма възможност да се осигурят във всеки ТЕЛК”, обясни д-р Цветолюба Генкова.

„Има страх сред лекарите в ТЕЛК от така наречените ревизионни актове, които при едно неправилно поставяне на оценката, след това се налага лично те да връщат немалки суми. Това повлиява на решението към намаляване, макар и с малко”, поясни тя.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет