Д-р Дечо Дечев: Никой не е взел и никой не е дал на здравната каса

Никой не е взел и никой не е дал на здравната каса. Това заяви управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването "Лице в лице" по бТВ.
По думите му, тези които дават на касата са 6 милиона българи - от това се формира бюджетът на касата.


Ръководство на болница, което не може да осигури заплащане на медицинските специалисти спряво обема и качеството на дейността им, трябва да си ходи, каза той.

Държавата не участва с пари кеш, а чрез събиране на приходи към НАП, обясни той.

Той уточни, че през последните години държавата се намества активно в увеличаване на приходната част през НАП. "Т.е. тя осигурява условия тези вноски от всички нас да се събират в по-голям процент.", каза Дечев.

В случая работниците прротестират против това, което пише в техните трудови договори. Проблемът е, защо те не отиват да протестират пред работодателя си, а пред Министерски съвет. Самият протест е насочен не към когото трябва. НЗОК и министър Ананиев не са работодатели на тези хора. НЗОК също не е работодател. Протестите най-малко трябва да бъдат към тях. Министърът е работодател на директорите на болниците, където работят тези хора. Години наред определени болници генерираха огромни загуби и нямаше санкции към тези ръковоства на болници, обясни Дечев.

По думите му Здавната каса заплаща медицински дейности, които се отчитат във всяко лечебно заведение. Цените се определят на база на ежегодни преговори с БЛС. Такива преговори започнаха да се водят още от месец март, каза той.

Превръщаме се в една организация, която издържа болницата, а не се грижи за качеството на услугата в тази болница.
Тези 200 милиона лева са в касата. Приходната част се е увеличила и от нея, около 200 милиона, ще бъдат пренасочени към клиничните пътека, разясни той.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

НЗОК

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет