Отпускат още 200 млн. лева за болниците

Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 година ще бъдат заложени поне 200 милиона лева допълнително за болнична помощ, от които ние настояваме поне 70% да отидат за заплати. Колко да са парите за персонал, колко за издръжка, ще бъде предмет на новия Национален рамков договор, който се приема заедно с бюджета на Здравната каса и държавния бюджет. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща в Министерски съвет с министъра на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през и вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, предаде репортер на Novini.bg.

Искаме поне половината от средствата за здравеопазване - около 2 млрд. лева, да отидат за хората. Това трябва да стане с новия рамков договор. Водени са предварителни разговори и се надявам, че този път ще сме на едно мнение, заяви Димитров.

Това, което чух днес тук за училищното и детското здравеопазване, ме кара да съм умерен песимист. Там заложените средства за увеличение на заплатите не са колкото исканите, затова битката продължава, посочи синдикалният лидер.

Най-вероятно, ако се изпълни това, което се залага, няма да има пробем за 900 лева за сестрите и 1100 лева за лекарите и останалите медицински специалисти, каза още Пламен Димитров, като добави, че на срещата са заявени стъпки и за подпомагане на малките лечебни заведения.

200 милиона лева ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки. Наистина от много години може би, за първи път такъв огромен ресурс в размер над 200 милиона лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част от тях ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, че обемът дейност е постигнал таван, тоест тези пари ще влязат чрез увеличение на цените на клиничните пътеки, заяви министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през.

Аз, като принципал на голяма част от болниците - областните и държавните болници, имам право на определени указания, които да спусна към тези болници и те тряба да бъдат изпълнявани. Ще търся висока отговорност от директорите  и от управителните тела на болниците, ако те нарушават тези съотношения. Освен това ще усиля и хората от Министерството на здравеопазването, които да участват в тези бордове и да набладават пряко изпълнението както на нещата, които ще предложим в Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал, посочи здравният министър.

След като нямаме да имаме увеличение на обема дейност, цената би трябвало преобладаващо да отиде за разходи за персонал. Минимум 3/4 от тази сума трябва да отиде за разходи за персонал, отбеляза Ананиев.

Коментари

 1. 2019.10.07 | 16:22

  Докато не бъдат отрязани частните болници от общественото финансиране, пари за болниците в които се лекуват обикновените хора, няма да има. Майка ми беше това лято в много тежко състояние (коматозно) и единствената голяма софийска болница, която се съгласи да я приеме бе "Пирогов". Слава богу я спасиха. Всички останали частници (дори ВМА), като разбраха за какво се касае, отказаха. Причината е, че лечението й бе многократно по-скъпо от платеното от НЗОК, а частниците се интересуват единствено от евентуалната печалба.

 2. 2019.10.07 | 15:01

  Тоя ясладжия на ББ и на ГЕРБ предизборно отново лъже ,суче и маже до като отминат ветровете на неблогонадежността на властта .Тоя лаладжия няма повече място в синдикализма ,защото обслужва едонствено тези които му плащат да лъже -управляващите .Народе не се връзвайте на тия идиотизми на новоизлюпените измамници .Вместо да иска оставки той говори за 2020год.

 3. 2019.10.07 | 14:24

  Престанете да ни лъжете кажете ми точно кога. Ще имам по висока заплата сега взимам 670 лв интензивно кардиологично отд 2ра мбал контрол над парите иначе всичко е напразно.

  1. 2019.10.07 | 14:34

   Напразно е, защото шефовоте на болниците крадат милионите и надолу по веригата не остава нищо. Колкото повече милиони дава Боко, шефовете на болниците компенсират с още по-големи кражби.

 4. 2019.10.07 | 13:58

  в джобовете на седесарските лекари - бизнесмени. Нищо ням,а да стигне до пациента, плащаш лекуват те, не можеш - мри, това е СДС-демокрацията.

 5. 2019.10.07 | 13:40

  Защо профсъюз е синоним на ибрикчия?

 6. 2019.10.07 | 13:22

  200 милиона за частни болници ?

 7. 2019.10.07 | 13:17

  а бе господин пенсийо,само в болниците ли работят хора,къде са другите здравни специалисти,за вас няма ли кинезитерапевти,рехабилитатори,лаборанти,акушери,няма ли измислените медицински центрове,ние да умираме ли или според вас не работим нищо за мизерни 650 лв,?

 8. 2019.10.07 | 13:15

  Вместо да тръбят преди избори колко много пари отпускат, да хванат да проверят в кой джоб отиват! Министерство с един от най-големите бюджети, с постоянно отпускане на допълнителни средства и лекари и сестри с по 600-700 лв заплати. Б*х това безочливо крадене...

 9. 2019.10.07 | 12:56

  5млрд на година бюджет на здравната каса и не им стигат и наливат още и още. После кой ще връща тези пари? Ние и нашите деца и внуци, а не децата на управляващата върхушка. Те отдавна са записани в западни училища и университети и имат купени къщи там на тяхно име.

 10. 2019.10.07 | 12:47

  Тези 200 млн. лв. частните болници ще ги "опапкат" набързо и за заплати в другите болници пак няма да има пари!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болници

още

Анкета

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Вярвате ли, че децата ще бъдат предпазени от COVID-19 в училище?

Избрано от Интернет