Ананиев: Не се предвижда промяна на размера на здравната вноска

Направих предложението след проучване на практиките в ЕС. Моделът на здраве дава избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, да знае пълната цена на лечението и лекарствата. Целта е пълната демонополицазия на НЗОК. Касата ще се конкурира с частните фондовете. МЗ ще одобрява основният пакет от здравните практики.Това отговори по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през по повод въпрос как ще бъдат набавяне ресурсите за здраве при демонополизацията на НЗОК.

"Не се предвижда промяна на размера на здравната вноска, тя ще се събира от НАП, лицата ще избират здравните фондове, в които да отиват те. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка отива", каза още той. По думите му няма обществен и политически консенсус за модел на здравеопазването. След като се стигне до него - ще се предложи на българските граждани един от трите разглеждани и обсъждани модели, уточни Ананиев.

"НЗОК ще се лицензира и като застраховател, за да може да отговаря на конкуренцията. Има правила по които те ще регулират движението на пациентите и няма да има разделение. НЗОК ще бъда ревна с всички останали фондове", заяви още министърът на здравеопазването.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

НЗОК

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет