МЗ планира финансиране на трансплантации на българи навсякъде по света

  • 23 август 2019 20:52

  • 444
  • 3
МЗ планира финансиране на трансплантации на българи навсякъде по света
© Pixabay (архив)

Трансплантации на българи навсякъде по света - това планира да финансира държавата, ако у нас те не могат да бъдат извършени.

В момента операциите се финансират само, ако се правят в европейските страни и в такива, с които имаме договор.

Предложението е това ограничение да отпадне. Поправките засягат и лекарства за деца, които касата не поема. Облекчава се редът за тяхната доставка и плащане към болниците.

Това беше сред исканията на протестиращите родители на деца с онкохематолични заболявания.

31-годишната Магдалена чака с надежда за трансплантация на бял дроб. Диша благодарение на апарат.

Ден без антибиотик нямам - или в болницата, или вкъщи си ги закупувам и така чакам трансплантация на бял дроб, споделя Магдалена, цитирана от БТВ.

С промените здравното министерство разширява възможностите за трансплантации. Ще се финансират операции във всички страни по света, ако у нас те не могат да се направят. Извън ЕС трансплантация на бял дроб например се прави в САЩ, Турция и Индия. Навсякъде обаче има дефицит на органи.

Надежда е, но къде ще ги търсим, коя ще е клиниката, за обикновения човек, като не познава местата, коментира още Магдалена.

След протестите на родители на деца с онкохематологични заболявания облекчават процедурата, по която на болниците се плащат лекарства извън списъка на касата. Човек от лечебното заведение ще може вместо родителите да подава документите  затова.

Второто нещо, което е много важно – дава се възможност в болницата да има запас от лекарства, така че при новодиагностицирано дете лечението да започне веднага, обясни Маргарита Борисова, Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания”.

Отпада декларирането на дарителска сметка, когато се кандидатства за финансиране от касата. Така сумата ще се поема от касата без значение дали има, или не дарени пари.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
444 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
asp

2019.08.26 | 06:06

3

финансира ли пълни глупости

в смисъл, че

2019.08.23 | 21:29

1

навсякъде по света ще ни взимат органите? Че те и сега го правят...

коки

2019.08.23 | 23:46

2

На теб да не са ти взели мозъка?

Добави коментар

Водещи новини