Експерт: Няма време. Трябват реални резултати за пациентите, нуждаещи се от трансплантация

  • 08 август 2019 10:01

  • 281
  • 0
Експерт: Няма време. Трябват реални резултати за пациентите, нуждаещи се от трансплантация
© Кадър - БТВ

След успешния случай на Илияна Христова, на която ѝ беше трансплантиран бял дроб във Виена, австрийската клиника заяви, че няма да оперира повече чужденци.

„Случаят на Илияна е прецедент и това означава, че другите българи, които се нуждаят от трансплантация, нямат шанс”, това заяви в сутрешния блок на БТВ председателят на асоциация „Пулмонална хипертония” Тодор Мангъров. Той обясни, че българската здравна система е имала договор само с клиниката във Виена, т.е страната ни остава без алтернативен вариант за подобни операции, а броят на нуждаещите се непрекъснато расте.

Мангъров разкри, че „Евротрансплант” е обединение, в което членуват 8 държави със сериозни традиции в трансплантациите. Експертът заяви, че в организацията не членуват страни като Франция, Испания и Великобритания, но страната ни може да потърси контакт и с тези държави.

„Нямаме време. Не искаме да говорим за бъдещето. Трябват ни реални резултати сега”, каза Мангъров. Думите му са след изказването на изпълнителния директор на ИД „Медицински надзор” Росен Иванов, че прекратяването на трансплантации от страна на австрийската страна не е насочено конкретно към България и, че в момента текат активни разговори със здравното министерство за намирането на нова клиника, която да поеме нашите пациенти.

Председателя на асоциацията заяви, че до момента нито той, нито подобни организации не са канени на дискусии за обсъждането на национална програма за подобни случаи.

Стефан Тамбуев от „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация” посочи, че е проблем българите, като европейски граждани, да не получават правото на лечение от такъв характер. „Когато министерството трябваше да поднови договора, административно забави дотолкова процеса, че изтървахме срока и се оказахме без договор, с която и да е от клиниките”, обясни Тамбуев.

Той изтъкна, че изискванията на „Евротрансплант” са такива, че ако съответна страна няма договор към клиника, организацията започва да търси клиника за евентуално подписване на такова споразумение. По думите на Тамбуев докато пациентът чака за операция, времето може се облекчи ако се създаде възможност за физиотерапия и кислородотерапия. При липсата на тези процедури, времето за живот на нуждаещите се намалява.

„Ние сме граждани на ЕС и би трябвало ЕС да се грижи за живота на своите граждани”, допълни той. Като важен момент Тамбуев посочи, че България като член на ЕС не може да изнася органи извън рамките на съюза.

Филип Епитропов
281 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини