Новият модел за здраве слага край на монопола на НЗОК

Край на монопола на здравната каса - занапред ще можем да се осигуряваме и в здравни фондове наред с НЗОК. Това е моделът, който предлага за дискусия здравният министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през. Министърът представя виждането си за демонополизацията на широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани страни. 

Няма да се допуска частните здравни фондове да подбират лицата по здравен статус, предлага още здравният министър. Частният фонд пък трябва да набере поне 500 хил. здравноосигурени, за да може да заработи. Според проекта гражданите със здравни права ще имат определен срок, за да изберат частен фонд, а ако не го направят, си остават в НЗОК.

Имат правото също така веднъж годишно да сменят по желание фонда си. Според идеята на екипа в Министерството на здравеопазването, изготвил новия здравноосигурителен модел, здравната вноска ще се запази на 8%.

Според застрахователите в здравеопазването обаче този процент е недостатъчен, тъй като ще трябва да се заделят средства и за създаването на гаранционен фонд. Именно при фалит на здравния фонд, който са избрали, лицата веднага ще бъдат прехвърляни в друг, без това да е за тяхна сметка.

По време на дискусията омбудсманът и опозицията изказаха опасенията си от неясноти за това какво се случва с групите лица, които се осигуряват за здраве за сметка на държавния бюджет. Няма яснота откога точно ще влезе в действия новият здравен модел, отбелязва Нова телевизия.

Коментари

 1. 2019.07.15 | 15:54

  Ананиев категорично доказа ,че не е за тази работа.Неговите непрекъснати схеми ни дойдоха малко в повече.Вярно е, че сме малко простичка нация но бивол за мезе не бива.

 2. 2019.07.15 | 13:03

  Започвайте да събирате пари за лечение!!!!

  1. 2019.07.15 | 14:28

   Няма смисъл да събираме пари. Колкото и да събере човек, освен ако не е законен и незаконен бандит, няма да оцелее, недай Боже, ако го застигне болест.
   Виж, ако по някакво чудо събере пари за лечение в чужбина може и да оживее. Щото тук целта е друга. Ако се осъзнае. Но овчедушието и мисловният мързел са проникнали дълбоко в отчаяния народ, който казва - "Няма смисъл". Гангрената има ново име - безразличие от отчаяност.

 3. 2019.07.15 | 13:36

  Премахнете я тази глупава НЗОК!!!

  1. 2019.07.15 | 14:15

   човекът, човешкият организъм е комплексно тяло, и лечението в разпарчетосаните на центърчета и печалбарски нискоквалифицирани древни лечебници е пагубно. И нарочно създадена система на разкъсване лечебния процес, който като бермудски триъгълник ПОГЛЪЩА БЮДЖЕТНИ ПАРИ И ИЗТОЧВА ПАРИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ОТ НЗОК. И, за съжаление, не подобрява, не предотвратява влошаването на здравето, напротив, чака се до последно да се развие болестта и тогава - диагноза - непоправимо вече, няма смисъл. Престъпни резултати.

  2. 2019.07.15 | 14:06

   цялата АБСУРДНА, човеконенавистническа, седесарска, "либерална" система, чиито "родители" станаха милиардери, а в бранша - собственици на ненужни болнички, диктатори в измислени консултативни органи, непрекъснато унижават и ощетяват големите, комплексни държавни болници, които единствено истински могат да лекуват, но ги държат в срамни за съвременна държава материални условия. А комплексните, добри, частни болници искат бесни цени и там пък отиват добрите лекари. Да не говорим, че и те са подложени на непрекъснати интриги и противодействия.
   РЕФОРМА - ДА, но само след оглед и одобрение от обществени комисии и комитети, в които само млади, честни хора И ОБИКНОВЕНИ ГРАЖДАНИ - ПАЦИЕНТИ да участват.

 4. 2019.07.15 | 12:50

  Събирайте за еф 16 аза Болните хорица ще има Реформи .

  1. 2019.07.15 | 13:40

   За болни - нЕма нужда! Българските болни - НАЙ-ЗДРАВИТЕ БОЛНИ В СВЕТА!

   Същото е и с "F"-овете от метрополията САЩ. Като поискат и едноколесна количка ще ни продадат, - най-модерна, с фарове и сирена, проект и производство - 19 и 20 век, с оглед модернизиране отбраната на НАТО. И плащане от нас - веднага! Доставка - след 4 години...

 5. 2019.07.15 | 13:40

  Същата работа е като след дъжд да слагаш качулка и да чакаш пак да завали дъжд

 6. 2019.07.15 | 13:28

  Жал ми е за кученцата като ги влачат зад колите, но ей за това нещо не би ми трепнало!

 7. 2019.07.15 | 13:11

  ПРОСТАКО,СМОТАНЯК ТАКЪВ, ВЪВЕДИ ЕЛЕКТРОННА РЕЦЕПТА;ДОСИЕ,ПРЕМАХНИ ТЕЗИ
  КНИЖКИ,ЩОТО СТРУВАТ ПАРИ И СВЪРШИ НЕЩО РЕАЛНО;ПИСНА НИ ОТ ВАШИТЕ "ПУНТА МАРИ"

 8. 2019.07.15 | 12:52

  НЕКАДЪРЕН БОКЛУК.

 9. 2019.07.15 | 12:51

  И все сме си ОВЦЕ-Е-Е! ОВЦЕ-Е-Е! ОВЦЕ-Е-Е!


 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

НЗОК

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет