Трансплантациите в Правителствената болница може да не спрат

  • 06 март 2012 21:17

  • 477
  • 0
Трансплантациите в Правителствената болница може да не спрат
©

Агенцията по трансплантации не пожела да защити констатациите си, че всички трансплантации в Правителствената болница трябва да бъдат спрени. Миналата седмица беше оповестена проверка на агенцията в лечебното заведение, която откри редица нарушения на медицинските стандарти и послужи за решение трансплантациите да бъдат спрени временно, пише в. "Сега".

Болницата отговаря на всички изисквания да извършва присаждане на органи и разполага с легитимно разрешително от ИАТ, обяви обаче вчера директорът на Правителствената Любомир Спасов. Шефът на агенцията доц. Силви Кирилов пък обяви единствено, че в деня на проверката болницата е напуснал един от инвазивните кардиолози. Впоследствие обаче от "Лозенец" са представили договор с нов специалист. Липсата на достатъчно специалисти по инвазивна кардиология беше причината да се иска спиране на сърдечните и белодробните трансплантации. Недостатъчен брой бъбречни и урологични операции беше мотивът да се прекрати и присаждането на бъбреци. За да има чернодробни трансплантации при деца, първо трябва да има национална програма и стандарт, пишеше в становището на ИАТ. Нито една от тези констатации обаче не беше защитена вчера от Кирилов.

Шефът на агенцията не отговори и на едно от честите обвинения срещу Любомир Спасов - че прави бъбречни и чернодробни трансплантации, при положение че има специалност само като кардиохирург. "Трансплантациите се правят от мултидисциплинарни екипи", каза Кирилов. Самият Спасов пък увери, че разполага с всички необходими квалификации за подобни операции.

Шефът на болница "Лозенец" призна, че в даден момент е имало поредица от 4 трансплантации с летален край, но добави, че децата са били в много тежко състояние и трансплантацията е била единственият им шанс за живот. В "Лозенец" са извършени 24 трансплантации досега при 71% успеваемост, каза още доц. Любомир Спасов. Проверката на болницата беше по повод сигнали на родители, чиито деца са починали сред присаждане на черен дроб в болницата.

Правителствената прати официално възражение в МЗ по проверката. Решението дали операциите ще спрат трябва да бъде взето до края на следващата седмица.

Последвайте канала на

477 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини