Омбудсманът иска платения избор на екип да се разреши със закон

  • 29 февруари 2012 19:59

  • 468
  • 0
Омбудсманът иска платения избор на екип да се разреши със закон
©

В интервю за Монитор националният омбудсман Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет заявява, че платеният избор на екип трябва да се разреши със закон. „Моето мнение е, че не може платеният избор на лекар или екип в болницата, която получава пари по клинична пътека, да бъде регламентиран в една наредба като допълнителна услуга, каквато е да си в самостоятелна стая, да имаш телевизор или интернет.

Изборът на лекар или екип за извършване на манипулация в лечебно заведение не е допълнителна услуга, свързана с оказването на медицинска помощ, а услуга, с която по същество се оказва медицинска помощ. По този начин на практика се заплаща два пъти за достъпа до медицинска помощ и извършването на дадена манипулация или интервенция – веднъж чрез НЗОК/РЗОК по клиничната пътека и втори път от здравноосигуреното лице чрез т. нар. допълнителна услуга избор на лекар или екип.

Дори и държавната воля да е в подкрепа на платения избор на екип, той трябва да е регламентиран в закон – след публичен дебат, в който да се чуе мнението на специалистите и най-вече на пациентите, а не в наредба, извън законовата делегация,” смята Константин ПенчевКонстантин Пенчев   Константин Любенов Пенчев е роден в град София. През 1976 г. завършва Юридическия факултет.

Последвайте канала на

Novini.bg
468 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини